Банкеръ Daily

Пари и пазари

Китайски сайтове за търговия блокират продажби от Хонконг

Хонконгските протестиращи вероятно ще трябва да търсят оборудване и екипировка за демострациите си извън Китай, съобщава Bloomberg.

Китайските портали за електронна търговия като Taobao, собственост на Alibaba Group, не позволяват продажбата на чадъри, маски и каски за потребители от Хонконг. Хонгконгски логистични компании съобщиха, че продукти като черни тениски, плакати, лазери и маски за лице, ще бъдат задържани на митницата.

Протестите в Хонконг започнаха от началото на юни, като правителството предупреждава за сериозните щети върху икономиката и репутацията на града. Полицията често използва сълзотворен газ и гумени куршуми срещу демонстрантите, като конфронтациите през последните седмици стават все по-бурни.

По време на сблъсъците с полицията протестиращите носят каски, маски, както и лазери, за да заслепяват органите на реда. Поради това, след въвеждането на заявки за търсене, сайтът за електронна търговия JD.com показва, че вече няма каски и маски за Хонконг и Макао.

Според съобщение на уебсайта на хонконгската логистична компания Dailybuyco.com митниците са засилили контрола върху вноса и износа. Текущият списък на „спорните продукти“ включва също кърпи, чадъри, светещи пръчки, фенерчета и каски. Списъкът, дефиниран от митниците, се променя непрекъснато, според уебсайта.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във