Банкеръ Daily

Пари и пазари

Китайски енергийни гиганти преговарят за руските дялове на "Шел"

Ключови китайски държавни енергийни компании преговарят с "Шел" да купят дела му във важен руски проект за износ на природен газ, твърдят добре информирани източници. Това са Китайската национална офшорна петролна корпорация (CNOOC), Китайската национална петролна корпорация (CNPC) и "Синопек груп". Те водят съвместни дискусии с международния енергиен гигант за дела му от 27.5% в мащабния проект за втечнен газ "Сахалин 2", след като "Шел" обяви, че прекратява дейността си в Русия след инвазията в Украйна, допълват пожелалите анонимност лица.  

"Сахалин 2" включва три офшорни платформи, съоръжения за преработка на добитата суровина на сушата, 300 км офшорни и 1600 км наземни тръбопроводи, терминал за износ на суров петрол и завод за втечнен природен газ. По данни на "Шел" проектът осигурява около 4% от световния пазар на втечнен газ. Япония, Южна Корея и Китай са основните потребители на тези количества. 

Преговорите са в ранна фаза и е възможно да не се постигне споразумение с фирмите. "Шел" е готов да започне разговори и с други потенциални купувачи извън Китай, посочват още добре информираните източници. Въпреки неизвесността, новината повиши акциите на международния енергиен гигант с 1.3% по време на търговията им в Лондон на 21 април. Дискусиите предвиждат различни опции: продажба на дела на "Шел" на една от китайските компании, на две от тях или на консорциум от трите. Засега никой от замесените в потенциалната операция играчи не коментира официално новината. 

"Шел", както и съперниците като "Ексън мобайл", изненаха енергийния бранш като обявиха плановете си да се откажат от руските си активи за милиарди долари след избухването на войната в Украйна на 24 февруари. "Шел" информира, че изтеглянето от Русия ще струва 5 млрд. долара. Десетки служители на компанията, наети на временни договори за проекта "Сахалин 2" в Русия са били преместени през уикенда в други офиси, твърдят запознати с казуса лица. Те допълват, че работата на съоръженията няма да бъде засегната от промените.

"Бритиш петролиъм" също оглежда държавните фирми в Азия и Близкия изток, включително CNPC и "Синопек" в търсене на купувачи на 20-процентния дял в "Роснефт".  

Руското нахлуване в Украйна разклати пазарите на енергия и повиши рязко цените на суровините, увеличавайки натиска върху правителствата по света да преосмислят дългосрочните си планове за доставки на горива. Тесните търговски връзки на Пекин с Москва позиционира добре китайските фирми да придобият дялове в руските проекти на западните дружества след като те се изтеглят от Русия. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във