Банкеръ Daily

Пари и пазари

Китайската компания BAIC иска да купи 5% дял от Daimler

Китайската група BAIC се стреми да закупи 5% от Daimler AG, за да може да подобри отношенията си с германската компания и да осигури бъдещето на съвместната им компания в Китай за производство на автомобили Beijing Benz Automotive, информира Ройтерс.

От BAIC съобщиха, че са информирали Daimler за намерението си да закупят дял от 4-5% от германския производител на автомобили Mercedes-Benz по-рано тази година, като в известието не е било уточнено дали пакетът акции, който търсят китайците ще е 4 или 5 процента.

От BAIC поискаха от местните власти в Пекин да подкрепят закупуването на акции. От фондовите борси в края на миналата седмица пък дойде информация, че изкупуването на акции на Daimler от страна на BAIC вече е започнало. "Цената на акциите на Daimler в момента е подкрепена от купувач, който изглежда създава дял", каза човек, запознат с въпроса.

Остава неясно дали групата BAIC може да набере близо 3,4 млрд. долара, които ще струват 5% от акциите на Daimler, въз основа на заключителната пазарна стойност на германския автомобилен производител в петък от 65 млрд. долара.

Германските нормативни документи не показват BAIC като значителен акционер на Daimler.

BAIC сигнализира за интереса си към закупуване на дял от Daimler още през 2015 г. и удвои усилията си, след като Li Shufu, председател на конкурентния китайски производител Zhejiang Geely Holding Group, купи 9,69% дял от Daimler, базиран в Щутгарт.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във