Банкеръ Daily

Пари и пазари

Китайската икономика с най-слаб растеж от близо 30 години

Брутният вътрешен продукт на Китай расте с най-бавни темпове от близо 30 години насам. Страната е изправена пред спад на вътрешното потребление и предизвикателствата на търговската война със САЩ.

През четвъртото тримесечие на 2019 г. растежът на китайската икономика спадна до 6%. Според данните на държавното статистическо управление това е най-сериозното забавяне в растежа за последните 29 години. Въпреки това растежът е в рамките на очакваните от правителството стойности - от 6 до 6,5 процента. Икономиката за годината като цяло нарасна с 6,1%, което също е най-ниската стойност от 1990 г. насам.

Китайските власти заявиха, че ще се съсредоточат върху вътрешните структурни проблеми, нарастващата безработица и проблемите в банковия сектор. "Икономическата активност се повиши през миналия месец, което спомогна за предотвратяване на по-нататъшното забавяне през последното тримесечие", посочиха експертите Джулиан Еванс-Причард и Мартин Расмусен от Capital Economics. "Външните ветрове трябва да намалеят още повече през следващите тримесечия, благодарение на подписаната между САЩ и Китай "първа фаза" от търговската сделка и възстановяването на глобалния растеж. Но ние смятаме, че това ще бъде компенсирано от подновено забавяне на вътрешното търсене, което ще доведе до по-нататъшно облекчаване на паричните потоци“, посочват експертите.

Общите продажби на дребно на потребителски стоки, включително електронната търговия, се забавиха до 8%, от 9% през 2018 г., докато инвестициите в основен капитал, включително инфраструктура и строителство на фабрики, намаляха до 5.4% от 5.9%. "Задържането на последния тримесечен растеж отразява ефекта на фискалните стимули и прекратяването на огъня от търговската война", заяви Джу Чаопинг от J. P. Morgan Asset Management.

Други скорошни данни за Китай показаха, че процентът на нарастване на населението е спаднал до 3.34 на сто през 2019 г. - най-ниският от 1961 г. и надолу спрямо отчетените 3.81% за предходната година.

Износът за 2019 г. възлиза на 2.49 трилиона долара, което е с 0.5% по-малко, отколкото през 2018 г., до голяма степен дължащо се на спада на бизнеса със САЩ. Търсенето на ключови китайски стоки като мобилни телефони и персонални компютри също се забави. Износът на продукти, подлежащи на по-високи американски тарифи, като мебели и текстил, също намаля.

Въпреки споразумението по "първа фаза", постигнато между Пекин и Вашингтон в сряда, довело до по-ниски тарифи за САЩ и до обещанието Пекин да купува повече американски селскостопански стоки, рисковете пред икономическия растеж, според икономисти, остават. "Докато предприятията и инвеститорите могат да си позволят да затаят дъх в знак на облекчение, след трудната 2019 г., все още виждаме рискове пред перспективите за Китай, който са главно претеглени в посока надолу, като се има предвид крехкия характер на търговското примирие и рисковете, които все още пречат на пазарите в Китай", заяви Том Рафърти от Economist Intelligence Unit.

Повече от 20 икономисти, анкетирани от Nikkei, прогнозират средно ръст от 5.9% през 2020 г., като много от тях изразяват загриженост за влошаващите се фискални позиции на местните власти и по-слабите инвестиции в производство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във