Банкеръ Daily

Пари и пазари

Китайската икономика с най-бавен растеж от 1992 г. насам

Китайската икономика се забави до най-слабите си темпове от 1992 г. насам на фона на продължаващото търговско противопоставяне със САЩ, съобщава "Уолстрийт Джърнъл". Брутният вътрешен продукт е нараснал с 6.2% на годишна база през второто тримесечие спрямо 6.4% през първите три месеца на годината. Изненадващ ръст - над очакванията, отбелязват фабричната продукция и продажбите на дребно. 

Инвестициите в дълготрайни активи се ускоряват в посока частния сектор, докато китайските държавни предприятия правят крачка назад. Данните за първите шест месеца на годината показват, че инвестициите в производствения сектор нарастват с 3%, а тези в инфраструктура - с 4.1 на сто. 

Очакванията на анализаторите са за стабилизиране на китайската икономика през втората половина на година. Те базират оценките си на данните за продажбите на дребно. Макар те да са нестабилни, по-бързият растеж на продажбите на потребителски стоки, домакински уреди и мебели показва скромно възстановяване в жизненоважния сектор на недвижимите имоти.

Експертите забелязват, че икономическите стимули, обявени от властта в Пекин, включително данъчните облекчения, оценени на 291 млрд. долара, започват да се отразяват на икономиката. Правителството наскоро увеличи усилията си, облекчавайки правилата за използване на държавния дълг в някои инфраструктурни проекти и обещавайки да обнови стотици хиляди стари сгради.

Facebook logo
Бъдете с нас и във