Банкеръ Daily

Пари и пазари

Китайската борса успя да "изплува", макар и с малко

Китайската борса в Шанхай успя да реализира ръст през изминалата седмица, макар и само с 0.2%, се отбелязва в анализ на инвестиционния посредник "Капман". Всъщност, седмицата започна обещаващо, като основният индекс Shanghai Composite (SSEC) през първите два дни вървеше нагоре, нараствайки общо с близо 1% до 3113.

Инвеститорите не се смутиха от публикуваните данни от Китайската статистика в понеделник, според които ръстът на промишленото производство за април на годишна база е 6.5% - което само по себе си е добър резултат - но пък предишната стойност на показателя беше 7.6 на сто.

На 17 и 18 май обаче Shanghai Stock Exchange тръгна надолу, като почти "изяде" увеличението през предходните два дни. За смяната на настроенията на инвеститорите в Китай оказа влияние и ставащото на борсите в САЩ, които "потънаха" на 17 май, следствие на политическите интриги около президента Доналд Тръмп, коментират анализаторите.

Така петъчният ден се оказа решаващ за седмичния ръст на борсата в Шанхай, тъй като SSEC реализира макар и малко дневно повишение, с което "издърпа нагоре" на положителна територия седмичната стойност на индекса.      

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във