Банкеръ Daily

Пари и пазари

Китайска корпорация подписа договор за разширяване на пристанище Варна

Китайската машиностроителна корпорация (CMEC) подписа договор за 120 млн. евро с Логистичен център - Варна за съвместно разработване на нова инфраструктура в пристанище Варна, България. Това е първият пристанищен проект на китайска компания в България, информира сайтът portseurope.com.

CMEC, собственост на контролираната от държавата Китайска национална корпорация за машиностроене (Sinomach), ще отговаря за оптимизацията на проекта, доставката на материали, строителството и инсталацията като основен изпълнител. Очаква се общият срок за изграждане на проекта да бъде три години.

Проектът е първият за пристанищно строителство, инвестиран от китайска компания в България и проект за инфраструктура и свързаност в Централна и Източна Европа по инициативата Belt & Road. Новият Път на коприната е китайска икономическа стратегия за търсене на по-добър достъп до китайските продукти на европейските пазари, включително придобиване на дялове в пристанища и други транспортни съоръжения, както и споразумения за сътрудничество с държавите по маршрутите на Пътя на коприната.

Очаква се завършването на пристанището значително да подобри нивото на модернизация и капацитет за обработка на товарите на българските пристанища. Междувременно проектът ще допринесе за увеличаване на влиянието и популярността на CMEC на пазарите в България, Черноморския регион и други страни от Централна и Източна Европа.

Договорът беше подписан на неотдавнашната 8-ма среща на високо равнище на Китай и страните от Централна и Източна Европа от председателя на CMEC Хан Сяодзюн.

Логистичен център - Варна е българско акционерно дружество, учредено през 2007 г. в София, България.

Новият пристанищен проект е с обща площ от 266,645 m²; дължина на кея: 895 м пристанище (460 м - първи етап и 435 м - втори етап) и с капацитет на кея: 12 м.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във