Банкеръ Daily

Пари и пазари

Китай заплаши Германия със санкции, ако откажe на Huawei 5G мрежата

Посланикът на Китай в Германия Ву Кен заплаши Берлин с наказателни мерки, ако технологичната компания Huawei бъде изключена като доставчик на оборудване за 5G мрежа в страната. Той предупреждава, че мерките на китайското правителство може да бъдат насочени срещу германските автомобили, които се продават в Китай, съобщава Bloomberg.Съпротивата срещу Huawei от страна на депутатите в управляващата коалиция на канцлера Ангела Меркел се увеличава. Голяма част от депутатите планират да приемат законопроект, който предвижда по-широка забрана за "ненадеждните 5G доставчици“. "Ако Германия предприеме мерки, които биха изключили Huawei от германския пазар, ще има сериозни последствия“, категоричен е китайският посланик. По думите му правителството в Пекин няма да стои безучастно.

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп се стреми да убеди всички партньори на Вашингтон в необходимостта от ограничаването на Huawei като доставчик на 5G. В германския законопроект никъде не се посочва конкретно името на Huawei, но става ясно, че е срещу китайската компания. През последните месеци германските депутати дискутираха подробно темата за 5G сигурността. Huawei продължава да отхвърля обвиненията в шпионаж чрез оборудването си.

Китайският посланик обясни, че няма закон, който да задължава Huawei да предоставя информация на китайското правителство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във