Банкеръ Daily

Пари и пазари

Китай вече не е валутен манипулатор, Швейцария е под наблюдение

Администрацията на Доналд Тръмп извади Китай от списъка на валутните манипулатори с мотив, че страната е поела твърд ангажимент да не девалвира юана и се е съгласила да публикува информация за валутните курсове. Промяната на позицията на Вашингтон е изложена в доклад до Конгреса, който американското министерство на финансите подготвя два пъти годишно и който трябваше да излезе през октомври 2019-а, но беше забавен заради търговските преговори между Пекин и Вашингтон. Документът е публикуван два дни преди на 15 януари САЩ и Китай да подпишат първата част от договореното търговско споразумение в Източната стая на Белия дом в 11.30 ч. във Вашингтон, твърдят запознати с плановете лица.

Нито един от 20-е важни търговски партньори на Америка не е включен в новия "черен валутен списък" на американците. Но пък към листата на наблюдаваните за евентуални валутни манипулации държави е добавена Швейцария, а Китай, Япония, Южна Корея, Германия, Италия, Ирландия, Сингапур, Малайзия и Виетнам остават в нея.  

В специално изявление на 13 януари във Вашингтон щатският финансов министър Стийвън Мнучин посочи, че Китай е поел ангажимент "да се въздържа от девалвации, целящи увеличение на конкурентната мощ на страната и да работи прозрачно и с необходимата отчетност". Говорител на китайското външно министерство пък е коментирал пред репортери в Пекин на 14 януари, че страната му "никога не е била валутен манипулатор и последните заключения на Америка вече отговарят на истината и на международния консенсус". Той е добавил, че "Китай ще продължи да задълбочава реформата на валутния пазар, да подобрява валутната система и да поддържа стабилни лихвените проценти, отговарящи на пазарното равновесие".  

Китайският юан, който от началото на годината върви уверено нагоре в очакване на търговското примирие и на евентуален траен мир със САЩ, проби за първи път ключовите 6.9 юана за един щатски долар на 14 януари и "докосна" най-силната от юли 2019-а насам котировка от 6.867 юана за един долар на офшорния пазар. Китайската валута вече е стопила почти една трета от загубите си към зелените пари, натрупани от средата на юни 2018-а, когато търговското напрежение между Вашингтон и Пекин се нажежи и започна "митническото наддаване". Принос за засилването на китайската парична единица, която през август 2019-а поевтиня над 7 юана за един долар, има и растящата увереност, че стопанският спад на страната е приключил. Валутни анализатори очакват дори 6.8 юана за един долар до края на тримесечието - равнище, което не е постигано от май 2019-а насам. Все пак, не липсват и предупреждения към ентусиастите, че възходът на китайските пари може да е временен. Усреднената прогноза на валутните експерти, анкетирани от агенция "Блумбърг", е за 6.95 юана за един долар в края на 2020-а. 

Американската класификация за валутен манипулатор не е съпроводена с глоби и наказания, но може да разклати финансовите пазари. В списъка на "нарушителите" попадат всички страни с излишък по текущите сметки със САЩ в размер на 2% от БВП. Другите показатели са редовни интервенции на националните валутни пазари и двустранен търговски излишък с Америка от 20 млрд. щ. долара нагоре.

Държавите, които отговарят на два от посочените три критерия, попадат в "листата" за наблюдение. Именно в нея бе върната Швейцария заради излишъка по текущата сметка и за значителния двустранен търговски излишък. В допълнение, валутните интервенции на Берн "са нараснали чувствително" и щатските власти настояват за по-навременно и редовно огласяване на подробности за пазарните намеси. 

Швейцарската валута остава прекалено силна за вкусовете на Националната банка на страната и гравитира около 0.97 франка за един щ. долара - по-малко от 1% "разстояние" от най-високата си за последните 15 месеца котировка, която "посети" през декември 2019-а. Франкът, канадският долар и британският паунд са единствените три валути от Г-10, които поскъпнаха към зелените пари през миналата година, като ръстът на франка е 1 процент.

В публикувания на 13 януари доклад на американското финансово ведомство до Конгреса за валутните манипулации се посочва още, че Ирландия вероятно ще бъде извадена от списъка на наблюдаваните държави през април; Тайланд и Тайван не са в него, но са много близко до преминаване на зададените прагове; Виетнам интервенира често, но пък уверява, че целта е да попълни валутните си резерви.

Facebook logo
Бъдете с нас и във