Банкеръ Daily

Пари и пазари

Китай увеличава вноса на соя от Русия

Китай и Русия се надяват напълно да използват потенциала си за сътрудничество в търговията със соя в съответствие с пазарните правила и да развият дългосрочно и стабилно сътрудничество по цялата индустриална верига. Това заяви говорителят на Министерството на търговията Гао Фън на пресконференция, цитиран от местни медии.

Фън каза, че това е важен ход за прилагане консенсуса на двамата лидери Си Дзинпин и Владимир Путин, който ефективно ще улесни двустранната търговия със соя.

Миналата година Китай е внесъл 817 000 тона соя от Русия, а през юли 2019 г. китайските компании са внесли от Русия 4 400 тона соя по море. "Надяваме се повече производители на соя, включително тези от европейската част на Русия, да се включат в търговията, тъй като към момента тя обхваща само Далечния изток", добави Фън.

Данните от митниците показват, че двустранната търговия със селскостопански стоки достигна рекордно високите си стойности от 5 милиарда щатски долара през 2018 г., като Китай е внесъл селскостопански продукти на стойност 3,21 милиарда долара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във