Банкеръ Daily

Пари и пазари

Китай ще спасява Ирак с многомилиардна петролна сделка

Ирак ще подпише контракт за милиарди щатски долари с държавната китайска петролна компания "ДженХуа ойл" - спасителен пояс, хвърлен от Пекин на лишеното от приходи правителство. Багдад ще получи парите авансово в замяна на дългосрочни доставки на суров петрол.

Сделката е поредният пример как Китай кредитира чрез държавни търговски компании и банки борещи се за оцеляване производители на черно злато като Ангола, Венецуела и Еквадор. В случая с Ирак тазгодишният срив на петролните котировки удари тежко бюджета на страната и правителството не успя да плати навреме на учителите и на държавните чиновници.  

Иракската агенция SOMO, която отговаря за износа на суровината, е избрала "ДженХуа ойл" след като е поискала оферти от търговци на петрол, твърят запознати с въпроса лица. Говорител на иракския кабинет пък съобщи на 8 декември, че са били получени "няколко предложения", които са били проучени щателно преди управляващите да вземат крайното решение.

Според условията на сделката, видни от писмо, което SOMO е изпратила през ноември, спечелилият кандидат ще купува по 4 млн. баела месечно или по около 130 хил. барела дневно. Получателят ще плати предварително едногодишните доставки, които при сегашните цени биха вкарали в хазната на Багдад над 2 млрд. щ. долара. Договорът е петгодишен, но предварителното плащане е само за една година. 

По сведения на експерти от бранша, сделката е привлякла огромен интерес сред водещите търговци на черно злато. А крайният срок на търга е бил удължен и след края на ноември, за да могат повече компании да внесат предложения. 

Всички едри производители на петрол понесоха сериозни щети от предизвикания от пандемията от COVID-19 срив на петролните котировки. Ирак обаче, чиито бюджетни приходи се формират почти изцяло от износа на нефт, е в особено тежко положение. БВП на републиката от Залива ще падне с 12% през тази година - значително повече от останалите страни членки на ОПЕК, сочат прогнозите на МВФ.  

Хиляди иракчани излязоха на улиците през последните месеци, за да протестират срещу влошаващите се условия на живот. Правителството пък се бореше да изпълни поетите ангажименти към ОПЕК по договореното в разгара на кризата през април намаление на квотите за добив на горивото. Багдад на няколко пъти е помпал над определения таван, което е разгневило "тартора" Саудитска Арабия. 

Рядката сделка

Богатите на енергийни ресурси държави с орязани бюджетни приходи често разчитат на сделки с предварителни кешови плащания, но Ирак досега не е прибягвал до този способ. Полуавтономната власт в района на Кюрдистан в северната част на страната, е използвал подобни договори в миналото, както и Чад и Република Конго. При тях купувачът на гориво на практика се превръща в кредитор на държавата, а уговорените нефтени барели са залог за заема.  

Заради множеството си проблеми Багдад среща сериозни затруднения да набави пари по традиционните начини, примерно от дълговите пазари. Деноминираните в долари иракски облигации носят средно 7.5% годишна доходност - една от най-високите в световен мащаб. "Голдмън Сакс груп" пък съобщи в началото на седмицата, че Ирак ще е сред най-уязвимите емитенти на дългови книжа през 2021-а. 

Предплащането по иракския контракт е едно от най-големите за последните години, но е далеч под рекордните 10 млрд. щ. долара, които Русия получи от търговските къщи "Витол груп" и "Гленкор" през 2013-а. Освен размера, петролната сделка на Багдад е и много рядка, защото позволява на победителя в търга да транспортира горивото докъдето пожелае в рамките на първата година. В нормални условия черното злато на Близкия изток се продава при стриктни клаузи в договорите, забраняващи на търговците и на рафинериите да препродават барелите в други региони. В иракския случай изключването на тази рестрикция вероятно се смята за достатъчно изгодно, за да компенсира дефакто безлихвеното предплащане за първата година. По правило, държавата бенефициент плаща лихва за кеша, получен предварително. 

Възроди Китай

"ДженХуа ойл" произвежда и търгува петрол. Компанията играе голяма роля в енергийната политика на Пекин, целяща да превърне страната в глобален енергиен играч. Тя е инвестирала в петролни концесии в Обединените арабски емирства, Казахстан и Миянмар, и търгува със суров петрол, добит в Кувейт, Бразилия и Република Конго.   

Компанията е основана през 2003-а като поделение на най-големия държавен контрактор в отбраната - Norinco. Според данни от уебсайта й, среднодневният търговски оборот на "ДженХуа ойл" е около 1.3 млн. барела суров петрол и крайни продукти. Компанията, чието име на мандарин означава "възроди Китай", е създала през 2018-а  съвместно дружество със SOMO за търговия на иракски барели в Китай през 2018-а, но впоследствие то е закрито. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във