Банкеръ Daily

Пари и пазари

Китай се насочва към икономически растеж под 6%

Икономическият растеж на Китай вероятно ще се забави до 5.7% през четвъртото тримесечие на 2019 г. и ще остане като цяло на това ниво през 2020 година. Oxford Economics, Bank of America Merrill Lynch и Bloomberg Economics намалиха прогнозите си за ръст на брутния вътрешен продукт на страната през следващата година до под 6% в резултат на увеличаващите се рискове от тарифната война със САЩ. Въпреки, че политиките от края на миналата година са помогнали за ограничаване на неговото забавяне, въздействието от мерките е било сравнително малко, посочва докладът на Oxford Economics.

"Предвид забавянето на икономическия растеж в страната, конфликтът със САЩ и слабата динамика на световната търговия, е необходимо допълнително смекчаване на политиката, за да се стабилизира икономическият растеж", отбелязва главният икономист на Oxford Economics Луис Куийс. Брутният вътрешен продукт на Китай през второто тримесечие на 2019 г. се е понижил с едва 6.2% на годишна база, след увеличение с 6.4% през първото тримесечие на годината. Измерената през второто тримесечие стойност е била най-ниския му темп на растеж от близо 27 години насам. Експертите посочват, че настоящият подход на правителството за стимулиране се оказва недостатъчен.

През март китайското правителство намали целта си за икономически растеж за тази година до 6-6.5%. За да подкрепят икономиката, властите обещаха да намалят данъците и таксите за компаниите с почти 2 трилиона юана след тяхното понижение в размер на 1.3 трилиона юана през миналата година. "Все още очакваме растежът да се стабилизира, но с по-бавни темпове, отколкото се очакваше по-рано. Основният риск от намаляването на тази прогноза е, че регулаторите не активират активно облекчаване на политиката", подчерта икономистът. Според доклада на Oxford Economics, китайският пакет за фискални стимули е оказал по-малък ефект върху ускоряването на растежа в страната и в чужбина в сравнение с предишния кръг за смекчаване, който бе съсредоточен основно върху инфраструктурата и жилищните разходи в страната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във