Банкеръ Daily

Пари и пазари

Китай с нови стимули срещу забавянето на икономиката

Китай ще засилва усилията си за увеличаване на търсенето и подкрепа на икономиката, но няма да използва имотния пазар като форма на краткосрочен стимул. След намаляването на икономическия растеж в страната до близо 30-годишни минимум, инвеститорите очакват да видят дали Пекин ще рискува да облекчи ограничаването на пазарите на имоти, за да стимулира строителството и инвестициите, предаде Ройтерс.

Подобен ход би довел до още по-рязко нарастване на дълга на домакинствата в Китай, посочват експертите. Според съобщенията на централната банка на страната, кредиторите няма да намаляват допълнително лихвите по ипотечните кредити. Въпреки това пазарни наблюдатели смятат, че някои местни правителства, които имат ограничени парични средства, могат да обмислят въвеждане на ограничения за купувачите на жилища.

"Икономическото развитие на Китай е изправено пред нови рискове и предизвикателства и натискът върху икономиката се увеличава. Фискалната политика трябва да бъде засилена, за да се подобри ефективността и да продължи да се прилага политиката на намаляване на данъците и таксите", съобщи информационната агенция Xinhua. Правителството в Китай ще предприеме стъпки за справяне с търговските спорове и ще работи за стабилизиране на заетостта, финансовия сектор, инвестициите и пазарните очаквания. Пекин също предвижда различни стъпки за засилване на вътрешното търсене, включително реформи за разширяване на потреблението и стабилизиране на инвестициите в преработваемата промишленост, отбелязва Xinhua. Китай ще балансира усилията си за стабилизиране на растежа, насърчаване на реформите, коригиране на икономическите структури и ограничаване на рисковете.

"Ние трябва да се придържаме към принципа, че жилищата се използват за живот, а не за спекулации и да гарантираме, че няма да се използват недвижимите имоти като краткосрочно средство за стимулиране на икономиката", подчерта информационната агенция. Икономическият растеж на Китай се забави до 6.2% през второто тримесечие, най-слабият му темп от 27 години насам. Централната банка на Китай намали изискванията на резервите на банките шест пъти от началото на 2018 г. в опит да стимулира банковото кредитиране, особено за малки и частни фирми, които са жизненоважни за икономическия растеж и заетостта.

Facebook logo
Бъдете с нас и във