Банкеръ Weekly

Пари и пазари

КИТАЙ РАЗШИРЯВА ВАЛУТНИТЕ УСЛУГИ

Китай ще увеличи количеството услуги за валутен обмен за физически лица в Пекин и Шанхай, за да посрещне растящия интерес към покупко-продажбата на валута, съобщи в средата на седмицата правителството на официалната си ИНТЕРНЕТ страница. Китайският юан все още не е свободно конвертируем, което затруднява компаниите и гражданите да го изнасят от и внасят в страната. В резултат валутните резерви на Народната банка на Китай достигнаха рекордните 1.8 трлн. щ. долара в края на юни.
На 6 август Пекин одобри нови наредби, които облекчават контрола върху управлението на валутните сделки и премахна изискването към фирмите да прехвърлят и продават приходите си в чуждестранна валута на банките. Съгласно обявените на 20 август допълнителни валутни услуги пък чужденците ще могат да продават дневно юани с равностойност до 500 щ. долара. Този лимит се качва до 1000 долара след като физическите лица пресекат граничните пунктове на летищата, пристанищата и на други контролни точки.
Финансовият център на Китай - Шанхай, пък ще разреши на небанкови институции да предлагат услуги по покупко-продажба на валута в градския квартал Пудонг. Пробните транзакции във финансовия квартал ще бъдат подготвителна стъпка за Световното изложение (World Expo), което ще се проведе през 2010 г. в Шанхай. Съвместното дружество Zhangjiang ICE Foreign Exchange между шанхайската групировка Zhangjiang Group и базираната във Великобритания частна валутна агенция International Currency Exchange (Europe) ще е първата нефинансова компания, която ще има право да предлага услугата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във