Банкеръ Daily

Пари и пазари

Китай разработва нови мерки за стимулиране на търговията

Китай разработва нови мерки, насочени към стабилизиране на външната търговия, за да компенсира последиците от търговската война със САЩ. Няколко правителствени ведомства разработват подобни мерки и обмислят да преразгледат указанията, посочващи на кои технологични продукти ще се следи вносът, съобщи China Securities Journal.

Китай обмисля също и разширяване на трансграничната електронна търговия и създаването на нови демонстрационни зони за търговски внос. Вносът на високотехнологични продукти ще допринесе за "модернизацията" и "интернационализацията" на китайската икономика, посочва още изданието, позовавайки се на представители на правителството на Китай и индустрията. Продължителната търговска война се отразява негативно на китайската икономика. Китайският брутен вътрешен продукт през второто тримесечие нарасна с едва 6.2% на годишна база, при най-ниските си темпове на растеж от 27 години насам, след увеличение от 6.4% през първото тримесечие на 2019 г.

Поредна ескалация на търговския конфликт между двете най-големи икономики в света стана намерението на президента на САЩ Доналд Тръмп да въведе 300 милиарда долара мита върху стоки от Китай в сила от 1 септември. Министерството на търговията на Китай предприе ответни мерки и обяви спирането на покупките на селскостопански продукти от САЩ. Китайските власти също така предупредиха за възможност за увеличаване на митата върху вноса на американски продукти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във