Банкеръ Daily

Пари и пазари

Китай призова САЩ да отменят незабавно плановете за доставка на оръжие за Тайван

Китай призовава САЩ да се придържат към принципа за "единен Китай" и незабавно да отменят плановете си за продажба на оръжие на Тайван, за да се избегне нанасянето на вреда на двустранните отношения и на стабилността в района на Тайванския пролив. Това заяви говорителят на китайското външно министерство генерал Шуан на пресконференция във вторник, цитиран от РИА Новости.

Държавният департамент на САЩ одобри предложението да продаде на Тайван танкове M1A2T Abrams, преносими системи за противовъздушна отбрана Stinger, както и друго свързано оборудване. Тайван иска да закупи 108 танка със специална модификация, 14 гъсенични бронирани ремонтно-евакуационни машини M88A1, 16 влекачи, както и повече от 300 картечници, различни боеприпаси и оборудване за военната техника. Одобрена е възможната продажба на над 250 комплекта противозенитни ракетни комплекси Stinger за сумата от около 223 млн. долара.

"Тайван остава неразделна част от територията на Китай, никой не трябва да подценява решимостта на правителството и китайския народ да защитават държавния суверенитет и териториалната цялост, както и да се противопоставят на външната намеса", заяви китайският дипломат. 

Китайското външно министерство многократно е определяло тайванския въпрос като най-чувствителния в двустранните отношения между САЩ и Китай. Пекин ревнува от отношенията на други страни с Тайван, който разглежда като своя територия. Китайските власти многократно протестираха срещу Съединените щати заради доставката на оръжие за острова.

Официалните отношения между правителството на Китай и островната провинция са прекратени през 1949 г., след като претърпелите поражение в гражданската война сили на Гоминдан начело с Чан Кайши преминават в Тайван. Деловият и неофициален контакт между Тайван и континентален Китай се възобновява в края на 80-те години. От началото на 90-те години на миналия век страните започнаха да контактуват помежду си чрез неправителствени организации.

Facebook logo
Бъдете с нас и във