Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Китай превзема Манхатън

За първи път китайци са оглавили класацията на чуждестранните собственици на жилища в Манхатън, измествайки руснаците от първото място, съобщават брокери на недвижими имоти. Но гражданите на азиатския гигант наливат пари в жилища и в други привлекателни градове на света, като например Лондон, Сидни и Мелбърн. От една страна, те търсят спасително убежище за свободните си средства, от друга - подсигуряват бъдещето на децата си, които смятат да образоват на Запад.


Агенция "Ройтерс" е направила допитване до пет водещи брокерски фирми за недвижими имоти как биха класирали задграничните си клиенти в Ню Йорк. (Официални данни за купувачите на жилища по показателите етнос и националност не се събират заради стриктното законодателство на САЩ за защита срещу дискриминацията.) Всички анкетирани са били единодушни, че китайците са на първо място както по брой на сделките, така и по стойност на придобитите жилища във финансовото сърце на Америка. По оценка на експертите основният им движещ мотив са ниските жилищни цени в основните щатски градове, които правят имотите много по-атрактивни в сравнение с други части на света. Например Хонконг вече е втори по скъпотия жилищен пазар в света след Монако, докато Манхатън е едва на шесто място според английската фирма за анализ на бранша "Найт Франк". Втората основателна причина за китайската "инвазия" е желанието на купувачите да си осигурят собствени жилища близо до реномирани учебни заведения дори още преди децата им да са проходили. Над 80% от богатите китайци искат да изпратят наследниците си да се изучат в чужбина по данни на "Хурун рипорт" в Шанхай.


До неотдавна в Манхатън руски олигарси доминираха в "златната" ниша на пазара на недвижими имоти - от рода на луксозна къща за 88 млн. щ. долара по проект на архитектурната фирма "Робърт А. М. Стърн" или имение за 75 млн. долара с бална зала и орлово гнездо на покрива. Днес, заради конфликта около Украйна и заради заплахите от санкции, руските купувачи намаляват и отстъпват позициите си на китайските. По данни на международния брокер на "Сотбис" - "Ники Фийлд" - сделките с китайски купувачи са заемали 28.5% дял от задграничния бизнес на фирмата през първото тримесечие на 2014-а срещу 19% през 2013-а. Те са били за имоти в ценовия диапазон от един до пет млн. щ. долара в Ню Йорк. И в повечето случаи един клиент е придобивал по две-три жилища с инвестиционна цел. Впоследствие обаче те вдигнали критериите и започнали да търсят лукс. Например последният "писък на модата" сред китайците е новият небостъргач One57 срещу "Сентръл парк", проектиран от френския архитект и носител на наградата "Прицкер" - Кристиян де Портзампарк. Там купувачите получават жилище с три спални срещу 18.85 млн. щ. долара или апартамент, заемащ цял етаж (примерно 81-ви) за 55 млн. долара. Собствеността върви с всички удобства, предлагани от петзвезден хотел.


Освен в Ню Йорк, по данни на "Найт Франк", китайци са оглавили и в Сидни миналогодишната класация на купувачите на нови луксозни домове. Например, бизнесменът от Шанхай Ванг Джяганг е собственик на две къщи в столицата на Австралия - Мелбърн , плюс апартамент в Сидни. В телефонно интервю за агенция "Ройтерс" Ванг е обяснил, че дететото му ще учи в чужбина и той подготвя някои задгранични активи за него, които да не носят висок риск. През 2013-а китайци от континенталната част на страната са били най-големите чуждестранни инвеститори в австралийския пазар на недвижими имоти. Те са придобили собственост за 5.9 млрд. щ. долара, което представлява 11.4% от общия размер на задграничните инвестиции на този пазар.


И Лондон привлича като магнит богатите китайски граждани. По данни на "Найт Франк" те са сключили 6% от всички сделки за имоти над 1 млн. англ. лири, следвани от руснаците - с 5.2 процента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във