Банкеръ Daily

Пари и пазари

Китай позлати резерва си

Валутните резерви на Китай продължават да растат, като основен принос имат златните попълнения. Азиатският колос е увеличил за четвърти пореден месец през март запасите си в злато - до 60.62 млн. тройунции срещу 60.26 млн. тройунции през февруари. В теглово измерение в хазната на Народната банка на Китай са постъпили 11.2 т  злато през март след добавените през февруари 9.95 т, през януари - 11.8 т, и през декември 2018-а - 9.95 тона.

Последните данни от сайта на Ккитайската централна банка показват, че тя е подновила покупките на благородния метал със стабилна скорост, подобно на периода от средата на 2015-а до октомври 2016-а, когато златните й вложения са нараствали почти всеки месец. Ако Пекин продължи да акумулира злато в досегашните количества до края на 2019-а, страната ще се нареди на второ място като купувач на суровината след Русия, която през 2018-а попълни златните си резерви с 274 тона.

По оценка на "Ситигруп" покупките на злато от централните банки на развиващите се пазари през миналата година са били особено активни заради стремежа на държавите да разнообразят резервите си. Банката е позитивно настроена към благородния метал и прогнозира, че той ще приключи годината с цена от 1400 щ. долара за тройунция за сделките с незабавна доставка. "Голдмън Сакс груп" очаква подем до 1450 щ. долара през следващите 12 месеца.

Котировките на златните контракти с незабавна доставка на суровината изскочиха над 1300 щ. долара за тройунция на 10 април - 1304 долара по време на обедната европейска търговия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във