Банкеръ Daily

Пари и пазари

Китай понижи ключовата лихва, която начислява по заеми на банките

Китайската централна банка намали 7-дневната репо лихва (лихвения процент, който начислява по заемите си към останалите банки в страната) от 2,40 на 2,20 на сто. Това е най-голямото понижение на основния лихвен процент от близо пет години насам, съобщава Bloomberg.

Преди дни ръководството на Комунистическата партия обеща да увеличи подкрепата към икономиката чрез увеличена разпродажба на държавен дълг, тъй като вътрешното и международното търсене се понижава заради пандемията. Стъпката доближава Китайската централна банка до позициите на останалите централни банки по света, които през последните седмици драстично разхлабиха политиките си.

Според съобщенията централната банка е инжектирала и 50 млрд. юана (7.1 млрд. долара) в банковата система, за да помогне на реалната икономика да излезе от кризата. "По-голямото от обикновено намаление на лихвите е израз на това, че Китай е готов да се присъедини към координирания консорциум за икономическа стабилност“, каза Реймънд Йюнг, главен китайски икономист на банковата група в Хонконг. "Малкият и средният бизнес се сриват поради липса на паричен поток“, подчерта той.

Икономистите понижиха средната си прогноза за икономическия растеж на Китай до 2,9 на сто за 2020 г., спрямо 6,1 на сто за миналата година - най-бавните темпове от 1976 г. 


 

Facebook logo
Бъдете с нас и във