Банкеръ Daily

Пари и пазари

Китай планира ограничаване на износа на технологии за САЩ

Китай планира да създаде нова система за намаляване на заплахите за националната сигурност, свързани с технологиите, която ще предвижда ограничаването на износа, според официалната информационна агенция Синхуа, тъй като напрежението между двете най-големи икономики в света ескалира.

Националната комисия за развитие и реформи е натоварена със задачата да създаде система от списъци, която има за цел „по-ефективно да предотврати и обезвреди рисковете за националната сигурност“, съобщи Синхуа в събота. Подробности за мерките ще бъдат предоставени в близко бъдеще, според информационната агенция.

Решението идва след като правителството на САЩ ограничи възможностите на Huawei Technologies Co. да продава оборудване в САЩ и да купува части от доставчици там, потенциално осакатявайки една от най-успешните световни компании в Китай. Тази стъпка помогна да се разшири тарифната война в по-широка конфронтация между Китай и САЩ, в момент, когато преговорите между двете страни се разпаднаха.

„Въз основа на това, което знам, Китай изгражда механизъм за управление, за да защити ключовите технологии на Китай“, посочи главният редактор на „Глобал Таймс“ Ху Ксиджин, без да казва как е получил информацията. „Това е важна стъпка за подобряване на системата, както и за противодействие на репресиите на САЩ. Веднъж влязъл в сила, някои износни технологии в САЩ ще бъдат обект на контрол".

Ху редовно публикува съобщения за международните отношения на Китай, като често се позовава на авторитетни източници, без да ги идентифицира. Въпреки че "Глобал таймс" не отразява непременно мнението на китайските лидери, Ху казва, че докладът изразява мнение, а официалните източници не могат.

Миналата седмица Китай заяви, че ще състави списък на така наречените "ненадеждни" организации, за които се твърди, че вредят на интересите на местните компании, което е потенциален удар по хиляди чуждестранни фирми.

Facebook logo
Бъдете с нас и във