Банкеръ Daily

Пари и пазари

Китай планира да прекрати вноса на американска соя

Китай, най-големият купувач на соя в света, планира да спре доставките й от Съединените щати, след ескалирането на търговската война между Вашингтон и Пекин, според хора, запознати с въпроса, цитирани от Bloomberg.

Американските търговци на зърно не са получили никакви допълнителни поръчки от Китай, като се има предвид липсата на съгласие в търговските преговори. По информация на Bloomberg, Китай все още няма планове да отменя предишни поръчки на американска соя, които вече са били договорени.

Американският президент Доналд Тръмп ескалира търговската война с Китай по-рано този месец, увеличавайки митата за китайски внос за 200 милиарда долара, което от своя страна подтикна Пекин да отвърне с други свои мерки. Очаква се Тръмп и неговият колега Си Дзинпин да се срещнат отново в края на юни за срещата на върха на Г-20, където някои анализатори предвиждат потенциална резолюция.

Фючърсите на соята в Чикаго се сринаха до 10-годишно дъно по-рано този месец, когато напрежението достигна своя връх. Оттогава цените са се възстановили. Правителствени данни показват, че Китай е купил около 13 милиона тона американска соя, след като страните се съгласиха на примирие през декември, в ход, който показа добра воля за разрешаване на търговския спор.

Американският министър на земеделието Сони Пърдю заяви през февруари, че Китай е обещал да купи още 10 милиона тона американска соя, но покупките вече са спрени.

Ограничаването на покупките на соя от САЩ е пряк удар в политическата база на Тръмп. Търговската война с Китай усложнява напрежението и доходът на американските ферми спадна с 16% през миналата година до 63 млрд. долара, което е с около 50% по-ниско от 2013 година. Президентът се насочи към подкрепата в селските райони на Америка веднага след като ескалира търговския спор, обявявайки нова търговска помощ за земеделските производители. Министерството на земеделие на САЩ заяви, че пакетът от помощи ще достигне 16 милиарда долара.

Има признаци Китай замества американската соя с бразилски доставки. Премията, заплащана за натоварването на соя в пристанището на Паранагуа, се е увеличила повече от два пъти през последния месец, тъй като темпът на износа се е ускорил през последните седмици.

Facebook logo
Бъдете с нас и във