Банкеръ Daily

До 2050 г.:

Китай планира да открие икономическа зона на Луната

Модел на китайската роботизирана лунна сонда Chang'e-4, показан по време на 12-тото международно изложение за авиация и аерокосмическа индустрия в Китай, Джухай, 7 ноември 2018 г. Снимка: IC

Китай обмисля да създаде космическа икономическа зона "Земя-Луна" до 2050 г., която ще генерира доходи от 10 трилиона долара годишно, съобщава Global Times.

В доклад за развитието на космическото и лунното пространство, Бао Ваймин - директор на Комисията за наука и технологии в Китай, изрази мнението си за огромния икономически потенциал в областта, като даде дума, че страната ще проучи надеждността, цената и транспортната система "в полета между Земята и Луната". Той обеща да завърши основните изследвания и да направи пробив по ключовите технологии преди 2030 г. "Транспортната система ще бъде готова до 2040 г., а до 2050 г. Китай би могъл успешно да създаде и космическата икономическа зона", подчерта още директорът.

Според Global Times, които се позовават на учен от сферата на аерокосмонавтиката, с подобен проект Китай може да спечели много. Ученият посочва, че страната има възможност да развие индустрията за космически пътувания и благодарение на възможността - да провежда експерименти на Луната.

Още през 2016 г., тогава заместник-главният командир на китайската космическа програма Жанг Юлин заяви пред медиите, че китайската страна има желание да проучи начини за осъществяване на търговия между Земята и Луната. През май 2018 г. беше изстрелян сателит, чрез който да се установи комуникационна връзка между Земята и планираната по това време лунна сонда Chang'e-4, която през януари извърши първото по рода си меко кацане от тъмната страна на Луната. Китайски учени и инженери се надяват, че спътникът Queqiao ще формира комуникационен мост между контролерите на Земята и далечната страна на Луната.

Почитателите на аерокосмонавтиката прогнозират, че планът ще помогне и ускори някои от много важните проекти на Китай, включително изстрелването на ракетата носител Long March-5 (най-голямото ракетно превозно средство в Китай), която ще донесе пробите на Chang'e-5 догодина, и тежката ракета носител Long March-9, която ще съдейства на учените при изпращането им на Луната, ще подкрепи проучванията в дълбокия космос и ще помогне за изграждането на космическа соларна централа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във