Банкеръ Daily

Пари и пазари

Китай отвръща на удара - налага мита на САЩ за 75 млрд. долара

Китай заяви днес, че ще наложи нови мита за стоки на стойност 75 милиарда долара от САЩ и ще възобнови митата върху американските автомобили, предава CNBC. Китайският държавен съвет заяви, че налага тарифи от 5% до 10% за стоки на стойност 75 милиарда щатски долара на два пъти, в сила от 1 септември и 15 декември. Също така ще бъде наложено 25-процентно мито за автомобили в САЩ и 5% за авточасти и компоненти, които ще влязат в сила на 15 декември. Китай беше спрял тези тарифи през април.

Тарифите идват в отговор на действията на САЩ, след като президентът Доналд Тръмп по-рано този месец изненадващо сложи край на прекратяването на огъня в търговската война между двете страни. Той заплаши да наложи 10% тарифи за още 300 милиарда долара китайски стоки. Някои от тези мита бяха отложени до декември, за да се избегне каквото и да било въздействие върху ваканционния сезон, а някои артикули бяха премахнати от списъка.

„В отговор на мерките на САЩ, Китай беше принуден да предприеме мерки за противодействие“, се казва в съобщението на Съвета. „Китайската страна се надява САЩ да продължат да следват консенсуса на срещата в Осака, да се върнат към правилния път на консултации, да разрешат различията и да работят усилено с Китай за прекратяване на икономическите и търговски търкания“, добавиха от Китайския държавен съвет.

Двете страни трябва да проведат търговски преговори в началото на следващия месец във Вашингтон, след дискусиите си в Шанхай през юли.

Търговската битка между двете най-големи икономики в света се проточи повече от година и половина. Китайските покупки на американски селскостопански продукти остават голям проблем в търговския конфликт, след като Тръмп заяви, че Китай не е спазил обещанието си да направи поръчки в големи количества.

Съветникът по търговията на Белия дом Питър Наваро заяви миналата седмица, че все още има много „структурни проблеми“, които САЩ трябва да разрешат с Китай, преди да успеят да постигнат сделка. Тези проблеми включват кибер прониквания в американските бизнес мрежи, принудителен трансфер на технологии, кражба на интелектуална собственост и манипулиране на валута, посочи той.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във