Банкеръ Daily

Пари и пазари

Китай отново развълнува пазарите

След поредица неуспешни опити да пробие силното ниво на съпротива от 1.18 щ. долара за едно евро, зелените пари поскъпнаха до почти 1.17 долара за евро, което е най-силната му котировка от края на август. В началото на седмицата доларовият индекс се повиши до 93.356 пункта, а в обедните часове на 22 септември се котираше за 93.24 точки. Едновременно с това американският долар регистрира сериозни печалби и към валутите на развиващите се пазари, британската лира, австралийския и новозеландския долар.

 

Единствените две валути от Г-10, които на 20 септември изпревариха по резултати щатския си съперник, бяха японската йена и швейцарският франк - традиционните убежища в смутни времена. Поредното бягство към тях бе провокирано от очертаващата се финансова катастрофа на силно задлъжнелия гигантски китайски конгломерат в сферата на недвижимите имоти "Чайна Евъргранд груп", която опъна допълнително нервите на инвеститорите.

"Евъргранд" има дългове в размер на 305 млрд. щ. долара и лихвени плащания по облигации за 83.5 млн. долара, дължими на 23 септември. Появиха се сериозни опасения, че тези лихвени плащания няма да бъдат направени и че без държавна подкрепа може да се стигне до зрелищен колапс или до ликвидация. Публично "споделените" предположения предизвикаха сериозни вълнения, точно когато китайският растеж започна да изглежда не особено стабилен. Масло в огъня наля и коментарът на международната рейтингова агенция "Стандард енд Пуърс глоубъл рейтингс" на 21 септември, че предприемачът е на ръба на фалита.  

Отговорът на Китайската народна банка

На 22 септември, още преди страховете за дългова криза в "Евъргранд" да разлюлеят сериозно глобалните пазари, Народната банка на Китай напомпа 120 млрд. юана (18.6 млрд. долара) в банковия сектор чрез реверсивни контракти за обратно изкупуване, еквивалентни на нетна инжекция от 90 млрд. юана. Количеството е съизмеримо със сумата, разпределена на 17 септември и малко под обема от 18 септември. 

За разведряването на атмосферата помогнаха и уверенията на мениджърите на континенталното поделение на "Евъргранд", огласени също на 22 септември, че ще платят в срок лихвите на притежателите на облигации в юани с купон 5.8% и падеж през 2025 година. Те са поели ангажимент за превеждане на около 35 млн. долара, което в общи линии съвпада със сметките на агенция "Блумбърг", че дължимата сума е 232 млн. юани. Тези обещания обаче идват два дни след като изпадналата в немилост група е пропуснала да се издължи поне на двама от най-едрите си банкови кредитори.

По оценка на анализатори "инжекционната" намеса на Китайската централна банка е целяла по-скоро да успокои нервите на пазарните играчи извън основната задача да въдвори дисциплина. 

Кешовите операции на Пекин са с намерението да създадат баланс между растежа, разколебаван периодично от новите огнища на вируса, и от по-стриктната регулация за предотвратяване на ценови балони на различни класове активи. Официалните власти по правило разхлабват хватката върху ликвидността в края на всяко тримесечие, когато банките търсят по-усилено кеш за счетоводните си отчети пред контролните органи. Кредиторите се нуждаят и от повече средства преди празничната седмица в страната в началото на октомври.  

Експерти коментират, че увеличението на ликвидността няма да е достатъчно, за да се реши от само себе си кризата с "Евъргранд". При все това например в "Ситигруп", "Барклейз" и "Ю Би Ес груп" не вярват, че кризата на китайския гигант ще прерасне в китайската версия на колапса на американската инвестиционна банка "Лиймън брадърс" в разгара на кризата на ипотечния дълг с ниско качество през 2008 година. 

Прекалено голяма ли е, за да фалира "Евъргранд"?

"Евъргранд", чието предишно име е "Хенгда груп", е основана през 1996-та от бизнесмена Хюй Ка Ян в Гуанджоу, Южен Китай. В момента поделението й "Евъргранд риъл истейт" ръководи над 1300 проекта в повече от 280 населени места. Бизнесът на групата се е разраснал и далеч извън пазара на имоти и включва управление на лични състояния, производство на електрически коли и на храни и напитки. Тя дори е собственик на един от най-големите футболни отбори на страната - "Гуанджоу ФК".

Личното състояние на основателя й пък се оценява от списание "Форбс" на около 10.6 млрд. долара..  

Огромният проблем на индустриалната група се корени в агресивното й разрастване за сметка на кредити, надхвърлящи 300 млрд. долара. Положението се усложни след като през миналата година Пекин въведе нови правила за контрол на дълговете на най-едрите играчи на пазара на недвижима собственост. Те принудиха "Евъргранд" да предлага имотите си с голяма отстъпка, за да подсигури необходимите за бизнеса й пари.

В резултат днес компанията се бори да погаси лихвените си задължения по емитираните дългови книжа, акциите й загубиха близо 85% от пазарната си оценка от началото на годината, а кредитният рейтинг на облигациите й бе понижен от големите световни агенции. 

Оцеляването на гиганта е въпрос на живот и смърт.

Първо, много хора са купили имоти от предприемача още преди да започне работата по тях. Те са платили депозити и могат да загубят парите си, ако той фалира.

На второ място, множество компании работят с "Евъргранд". Строителни и дизайнерски фирми и доставчици на материали рискуват да натрупат солидни загуби, които могат да ги доведат до фалит.

Третият проблем е потенциалното отражение на евентуален колапс на "Евъргранд" върху китайската финансова система. По непотвърдени данни групата дължи пари на близо 171 местни банки и на 121 други финансови компании. И при неин фалит всички те ще имат далеч по-малък кредитен потенциал. Това би било изключително лоша новина за второто по големина световно стопанство и ще стресне чуждестранните инвеститори. Особено като се има предвид, че сред най-едрите купувачи на дългови книжа на "Евъргранд" са корпорацията "Блек Рок" и инвестиционните банки "Ейч Ес Би Си" и "Ю Би Ес". 

Поради сериозните последици от евентуален срив на толкова дълбоко задлъжнял играч се предполага, че Пекин ще се намеси и ще спаси поне основния му бизнес. Но не липсват и песимисти, които смятат, че "Евъргранд" не трябва да разчита на държавна помощ, а да се спасява сам. Защото целта на китайските власти е да "озаптят" корпоративния дълг и държавна инжекция в такъв гигант ще е лош пример.   

Facebook logo
Бъдете с нас и във