Банкеръ Daily

Пари и пазари

Китай отчете 6.9% ръст на чуждестранните инвестиции

Китай отчете 6.9% ръст на годишна база на реално използваните чуждестранни инвестиции за първите осем месеца на годината. През периода от януари до август броят на новосъздадените в Китай  чуждестранни компании е 27 704, а реално използваните чуждестранни инвестиции са надхвърлили 604 милиарда юана, съобщи говорителят на Министерството на търговията на Китай Гао Фън, цитиран от "Радио Китай".

Тенденция за бързо увеличение на чуждестранните инвестиции във високотехнологичните сектори в страната се запазва като от януари до август реално използваните чуждестранни капитали са достигнали 175 милиарда долара, което се равнява на ръст с 39.3% на годишна база и заема почти 29% дял от всички използвани външни инвестиции. Сред основните източници на инвестициите са Южна Корея с 45.3% дял от цялата сума, Сингапур със 17.1%, Холандия с 13.3% и Франция с 14.5%.

През август темповете на нарастване на износа и вноса на Китай са се забавили спрямо юли заяви Гао Фън. По думите му това се дължи наспад на търсенето от чужбина и понижение на цените на вносните стоки. По данни на Световната търговска организация ръстът на китайския износ е по-висок от средното ниво на останалите главни в света. "Независимо от промените на външната среда, ние сме уверени и способни да продължим да насърчаваме висококачественото развитие на външната търговия", заяви Гао Фън и посочи също, че като цяло тенденцията за стабилно и висококачествено развитие на външната търговия на Китай остава непроменена.

Същевременно страната работи и по засилване на сътрудничеството между малките и средните предприятия на Китай и страните от Централна и Източна Европа. Наскоро в Пекин се проведе официално събитие, на което бе обсъдено създаването на платформа за сътрудничество между китайски и чуждестранни компании, която да съдейства за обмена между малките и средни предприятия от двете страни. По време на презентацията китайските и чуждестранни компании в секторите за авиацията, научно-технологичните иновации в университети, модерното земеделие, новите енергийни източници, строителните и нови материали, фармацията и други постигнаха консенсус за разширяване на сътрудничеството и постигнаха консенсус по редица други въпроси, свързани с разширяване на двустранните контакти и сфери на сътрудничество.

Facebook logo
Бъдете с нас и във