Банкеръ Daily

Пари и пазари

Китай освободи от мита вноса на свинско месо и соя от САЩ

Китай обяви, че ще изключи вноса на американска соя, свинско месо и други селскостопански стоки от списъка с допълнителни тарифи, отваряйки вратата за значителни покупки на селскостопански продукти, предаде Ройтерс.

"От днес Пекин ще позволи на китайския бизнес да закупува определено количество селскостопански продукти от Съединените щати. Китайският пазар е достатъчно голям и има потенциал за внос на висококачествени американски продукти“, се казва в официалното съобщение на информационната агенция Синхуа. Агенцията посочи, че Китайската комисия за национално развитие и реформи и Министерството на търговията са направили това изключение в отговор на решението на САЩ да отложат увеличаването на тарифната ставка за 250 милиарда долара китайски стоки от 1 октомври до 15 октомври.

Китайските власти се надяват, че „САЩ ще удържат на думата си и ще изпълнят обещанията си за създаване на благоприятни условия за сътрудничество между двете страни в селскостопанския сектор“.

Хуа Чанчун, икономист от брокерската компания Guotai Junan Securities, заяви, че ходът на Пекин увеличава вероятността за ограничена търговска сделка. "Но това е малка работа", каза Хуа. „Това означава, че няма да има ескалация при митата, тъй като Китай се съгласи да направи повече покупки. Това би могло да осигури известно ниво на комфорт на американските фермери и да даде на Тръмп нещо, с което да се похвали", подчерта икономистът.

Очаква се също така Китай да засили покупките на соя - най-ценната експортна стока на САЩ, която Пекин избягваше да купува, след като през миналата година започна търговската война със САЩ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във