Банкеръ Daily

Пари и пазари

Китай нареди на държавните банки да предоставят повече кредити на малкия бизнес

Китайското правителство въведе серия от мерки, нареждайки на държавните банки да предоставят повече заеми и да намалят таксите за малкия бизнес, пострадал от коронавируса, предаде Wall Street Journal.

На среща, ръководена от премиера Ли Къцян, Държавният съвет обяви, че ще увеличи с 500 милиарда юана (71,2 милиарда долара) освобождаващата квота за банките, които да отпускат заеми на малки компании и фермери. Съветът също така ще намали и лихвения процент за финансиране с 0,25 процентни пункта, за да минимизира разходите за финансиране на китайския бизнес.

На държавните банки беше поръчано да предоставят специални заеми за 350 милиарда юана, които да обслужват малкия бизнес, но при ниски лихви. Съветът заяви, че заемите за малкия бизнес и за земеделските производители трябва да нараснат с 30 на сто през първата половина на годината спрямо предходния период.

Компаниите в провинция Хубей, чиято столица е град Ухан, където коронавирусът се появи за първи път, ще получат по-дълъг гратисен период за погасяване на банкови заеми, тъй като голяма част от работодателите в региона все още се борят за възобновяване на производството на фона на продължилите карантинни условия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във