Банкеръ Weekly

Пари и пазари

КИТАЙ КОНСТАТИРА СТРУКТУРНИ ПРОМЕНИ ВЪВ ВАЛУТНИЯ СИ РЕЗЕРВ

Мощният ръст на чуждестранни валутни резерви в Китай ще се забави заради ревалоризацията на местната валута, предупреди централната банка. Размерът на чуждестранните вложения на страната е достигнал 769 млрд. щ. долара в края на септември. Той е един от най-стриктно следените барометри за структурни промени в китайската икономика и във валутната система.
Чуждестранните резерви на Китай оказват отражение върху световните пазари, защото огромни количества пари се инвестират в щатски ДЦК. Пекин се отказа от обвръзката на местната към щатската валута през юли и разреши на юана да поскъпне с 2.1% спрямо щатския долар, което е първата стъпка към по-гъвкав обменен режим. Засега обаче не се задават по-значителни ревалоризации, което вероятно ще охлади притока на спекулативни капитали, очакващи поскъпване на юана.
Чуждестранните резерви на Китай се увеличиха почти с 200 млрд. долара през 2004-а, като най-голям ръст бе отчетен в последното тримесечие. Най-горещият източник на чуждестранна валута тогава бяха т. нар. кредитни транзакции - заеми в долари, получени от китайски компании зад граница, които се разменяха срещу юани при влизането в страната. Целта бе да се постигнат непланирани печалби от поскъпването на юана.
През първите девет месеца на 2005 г. валутните резерви на Китай са се увеличили със 160 млрд. щ. долара, но структурата им вече е леко променена - по-голям принос има набъбващият търговски излишък на страната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във