Банкеръ Weekly

Пари и пазари

КИТАЙ ИЗНЕНАДА ПАЗАРИТЕ

Народната банка на Китай неочаквано повиши с 0.27% основната едногодишна лихва по кредитите - от 5.58 на 5.85%, за да охлади скоростта на отпускане на нови банкови заеми и на инвестициите. Няма промяна на лихвените условия по едногодишните депозити (2.25%), което трябва да стимулира китайците да харчат повече и да спестяват по-малко. Увеличението на кредитната лихва влезе в сила на 28 април и е първото от 29 октомври 2004 г. насам. То изненада пазарите, които очакваха Пекин да използва комбинация от административни мерки и заделянето на по-високи банкови резерви, за да озапти кредитния ръст. Цените на акциите и на борсовите стоки паднаха след интензивните продажби на инвеститорите, които се опасяват, че най-големият световен потребител на мед и стомана и втори в света по консумация на нефт ще свие търсенето.
БВП на азиатския колос нарасна с 10.2% през първото тримесечие на тази година. Инвестициите във фабрики и пътища през същия период се увеличиха с 29.8%, а обемът отпуснати кредити скочи със 70 процента. Това задълбочи недостига от сурови материали и свръхпредлагането на промишлени стоки и недвижими имоти.
Макар че опитът на Китай да балансира стопанството си дава положителен сигнал, той е поредният гвоздей в ковчега на щатския долар. Освен това решението да се увеличи единствено цената за обслужване на заемите дава възможност на местните банки да работят с по-висок лихвен марж и да запазят рентабилността си дори когато са принудени да намалят количеството на отпусканите кредити.
Акциите на най-голямата минна компания в света Би Ейч Пи билитън паднаха с 4.2% веднага след вестта за лихвения ръст, а на втората в класацията Англо Америкън - с 4.8 процента. Медта, която удвои цената си през последната година, поевтиня с 3.1%, а цинкът - със 7.3% (най-дълбокият спад от февруари насам). Златото и среброто също отчетоха първото си поевтиняване за последните три дни, а нефтът, който през последните 12 месеца поскъпна с 38%, загуби 1% от тях.
Японската йена поскъпна почти до 114 йени за един щатски долар поради спекулациите ,че по-високите лихви ще качат юана.

Facebook logo
Бъдете с нас и във