Банкеръ Daily

Пари и пазари

Китай и САЩ обсъждат отмяна на всички повишения на митата

Китай и САЩ разглеждат варианти за отмяна на всички повишения на митата, които взаимно си въведоха, съобщи днес китайският заместник-министър на търговията Ван Шоувън, цитиран от ТАСС.

Групите на двете страни, които водят търговските преговори, продължават консултациите, като се обсъжда отмяна на всички повишения на митата, за да се нормализират търговско-икономическите отношения между Китай и САЩ, каза на пресконференция Ван Шоувън. По думите му взаимното налагане на мита ще накърни интересите на САЩ, на Китай и на целия свят.

Питате какво да очакваме на следващия кръг от китайско-американските преговорите. Мисля, че има надежда (за постигане на споразумение), отбеляза Ван Шоувън.

Той каза още, че двете страни имат съществен напредък по някои важни въпроси в трите кръга преговори от декември, допълва ДПА.

Ван Шоувън посочи, че двата преговорни екипа работят неуморно за намиране на компромис. Като пример за усилията в тази насока той посочи, че миналия месец на преговорите във Вашингтон китайският вицепремиер Лю Хъ е ял на обед хамбургер, а постоянният търговски представител на САЩ Робърт Лайтхайзър - пиле "Кун пао" със сос от патладжан. На срещата е имало както кафе, така и чай, но и двамата са пили вода, за да постигнат компромис.

Досега САЩ са наложили мита на китайски вносни стоки на стойност 250 милиарда долара, а Китай отговори с мита върху американски стоки за 110 милиарда долара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във