Банкеръ Daily

Пари и пазари

Китай е започнал да купува повече селскостопански стоки от САЩ

Китай започна да купува повече селскостопански стоки от САЩ, съобщи говорителят на Министерството на търговията в Пекин Гао Фън. Това е ключов момент за усилията на източната държава да разреши търговската война между двата икономически гиганта, посочва изданието ChannelNewsAsia.

Износът на САЩ за Китай се оценява като най-ниския от години в резултат на отмъщението на Пекин срещу тарифите на президента Доналд Тръмп върху китайски стоки за 250 милиарда долара. Тръмп каза тази седмица, че Китай е трябвало да започне да купува повече американски селскостопански стоки, но държавата показала, че "няма признаци, да го прави".

Китайските предприятия започнаха да се приближават към американските доставчици в средата на юли, за да обсъдят закупуването на нови селскостопански стоки, включително соя, памук, свинско месо и сорго, заяви Гао Фън пред репортери днес. Коментарите му дойдоха ден, след като в Шанхай китайските и американските търговски преговарящи приключиха първите си разговори лице в лице. "Ако САЩ и Китай подхождат към преговорите като равни и правилно се справят със загрижеността, двете страни ще могат да намерят решение на търговските търкания", продължи Фън.

В рамките на търговската война между двете икономики, двете страни се удариха една друга с наказателни тарифи за над 360 милиарда щатски долара при двупосочна търговия. Многомесечната търговска война засили забавянето на глобалното търсене на китайски стоки и накара някои американски фирми да започнат да изнасят веригите си за доставки извън Китай.

Данните тази седмица показаха активност в производствения сектор в Китай, който продължава да се свива за трети пореден месец. Общият износ на Китай през първата половина на годината едва се повиши спрямо миналата година, докато износът му за САЩ се сви. Икономическият растеж през второто тримесечие се забави до 6.2% - най-бавното в Китай от близо 30 години.

Facebook logo
Бъдете с нас и във