Банкеръ Daily

Пари и пазари

Кьолнските магистрати нахлуха и в сградата на "Джей Пи Моргън"

Офисите на "Джей Пи Моргън Чейз" във Франкфурт са били обискирани от следователи от Кьолн като част от широкообхватното разследване на будещия сериозни противоречия и съмнения скандал Cum-Ex, източил милиарди евро от данъкоплатците. 

Американската банка е потвърдила в официално изявление, че е била посетена от официални представители на германските власти и е уверила, че продължава "да сътрудничи на оторизираните органи по текущото следствие".

Говорител на прокуратурата в Кьолн е коментирал на 31 август, че предишния ден е започнало претърсване на помещенията на "неидентифицирана" банка и на домовете на четири заподозрени лица, както и на одиторска фирма, която преди това не е била сред заподозрените. В акцията са участвали над 50 души от органите на реда. 

Въпреки че скандалът Cum-Ex датира отпреди повече от десет години, той все още мъти водата на финансовия бранш, включително на някои от най-големите компании от Уолстрийт. Прокурорите от Кьолн разследват около 1500 души и засилват натиска върху международните банки. Те вече обискираха офисите на "Барклейз" във Франкфурт през март няколко дни след като подобни проверки бяха направени и в сградата на "Мерил Линч". Помещенията на "Моргън Стенли" бяха обискирани през май. 

Cum-Ex е търговска стратегия, източила най-малко 10 млрд. евро държавни пари. Кръстена на латинския термин за "със-без" (бел. ред. - или на жаргон "тука има-тука нема"), страните по сделките са се възползвали от вратички в германското законодателство, позволяващи на няколко инвеститори да поискат да им бъдат върнати внесени данъци по дивиденти, които са били платени само веднъж. Берлин отмени тази порочна практика през 2012-а.

Близо 100 банки (германски и международни) са обект на разследване от германските власти във връзка със сделките Cum-Ex, осъществени в периода между 2001-а и 2011-а за собствена сметка или от името на трети страни. При тях банки и брокери на ценни книжа са извършвали бърза търговия с акции, които купували с (cum) дивиденти, дължими на датата на операцията или малко преди нея, и изпращали след нея вече без (ex) дивиденти. Целта била да се скрие самоличността на действителния собственик и да се позволи и на двете страни да претендират да им се върнат данъците върху капиталовите печалби от едни и същи ценни книжа, които, според германското законодателство, се плащат еднократно.

Скандалът излиза на светло през 2016-а, а в процеса на разплитането му се установява, че поне още десет европейски държави освен Германия са били засегнати от измамните практики. След проучването на повече от  180 хил. страници конфиденциални файлове, предоставени на 19 медии от 11 страни, сред които "Ройтерс", "А Ер Де" и "Ди цайт",  щетите,  нанесени на  държавните им хазни са били в размер на общо 55.2 млрд. евро. Най-тежко е пострадала Германия, но сериозно засегнати са били данъчните постъпления и на Франция, Испания, Италия, Холандия, Дания, Белгия, Австрия, Финландия, Норвегия и Швейцария.

В общи черти схемата работи по следния начин: банка се съгласява да продаде фирмени акции, примерно на пенсионен фонд, преди да са платени дивидентите по тях и да ги достави след плащането. В този случай и двете страни по сделката могат да претендират за данъчни отстъпки. В някои случаи банките продавали акции, които не притежавали, със споразумение да ги купят по-късно (т. нар. "къси продажби"). Тези книжата бързо се разменяли в специално създаден синдикат от банки, инвеститори и хеджингови фондове, за да се създаде впечатлението за множество собственици, а  печалбите от транзакциите след това се поделяли. Следователите проверяват и сделки Cum-Ex, които включват краткосрочен трансфер, заем или акции, дължими от чуждестранна компания или инвеститор на местна германска банка, която впоследствие внася молба да й бъде върнат данъка върху дивидента, което не би било възможно за задграничните играчи. Властите разследват и ролята на различни счетоводни фирми и правни кантори, участвали в разработката на използваните данъчни модели.

Повече от очевидно е, че  транзакциите Cum-Ex изискват прецизно сътрудничество от страна на целия сектор: купувач, който плаща данъци в Германия; продавачи "на късо", които вземат назаем акции от пенсионни или инвестиционни фондове; както и дилъри на инвестиционни банки и брокери - посредници по сделките.

Facebook logo
Бъдете с нас и във