Банкеръ Daily

Пари и пазари

Киев и Москва в сблъсък за транзита на природен газ

Газопреносният системен оператор на Украйна съобщи официално на уебсайта си, че от 11 май спира преноса на руски природен газ през газоразпределителната станция "Сохранивка" и компресорната станция "Новоскопск" в Луганска област. Това е един от двата ключови пункта, през които протича почти една трета от транзита от Русия за Европа (до 32.6 млн. куб. м на ден). Основанията са, че руските окупационни сили са разстроили операциите и застрашават украинската транспортна мрежа, което налага обявяването на "форсмажорни обстоятелства" за транзита през Сохранивка. Мрежовият мениджър твърди, че газовите потоци могат да бъдат пренасочени, но "Газпром" контрира, че промяната е невъзможна от технологична гледна точка заради начина, по който работи руската система. 

Русия продължава да поддържа нормален газов пренос през Украйна въпреки конфликта и поредният сблъсък може да разстрои газовите доставки през нападната държава за първи път от началото на войната.

Главният изпълнителен директор на украинската държавна енергийна компания "Нафтогаз Украйна" - Юрий Витренко - посочва в профила си в "Туитър", че "Газпром" е уведомен надлежно, че Киев вече не е отговорен за транзита на газ през окупираните от Русия области. Мотивите са, че редица съоръжения се намират на територия, контролирана от руската армия и намесата на руските сили в технологичните процеси и режим на работа на съоръженията, както и изтеглянето на газ от транзитния поток, застрашават стабилността и безопасността на цялата украинска газопреносна система. 

Говорител на руския газов монополист "Газпром" потвърди, че е получил уведомлението на украинците, но не и потвърждение за форсмажор. Компанията не вижда проблем за нормалния транзит на газа през Украйна и уверява, че продължава да изпълнява всичките си ангажименти към европейските клиенти. 

Украинският газопреносен оператор е предложил газовите потоци да се пренасочат през Суджа, която е под украински контрол, и ако това не се случи, спира транзита през Сохранивка в 7 ч. местно време. "Газпром" отхвърля категорично тази опция. Което означава, че от 11 май доставките на руски газ за Европа ще започнат да намаляват.  

Сохранивка и Суджа са два ключови пункта на границата между Русия и Украйна, които получават синьо гориво от "Газпром" за транзит до Европа. На 10 май 27% от газовия поток е минал през Сохранивка, а останалата част - през Суджа. 

Европейските газови котировки скочиха с 8.1% след заплахата на украинците да "отрежат" Сохранивка, но впоследствие компенсираха част от загубите и приключиха търговията си на 10 май на 98.8 евро за мегаватчас. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във