Банкеръ Daily

Пари и пазари

Кибератака срещу алуминиев концерн нанесе щети за 31 млн.евро

Кибернетичната атака срещу норвежка алуминиева компания струва поне 300 милиона норвежки крони, съобщи BBC.

"Норск Хидро", в която работят 35 000 души в 40 страни, беше засегната от зловреден софтуер миналата седмица. Компанията заяви, че бавно връща в експлоатация засегнатите онлайн системи, но предварителните разходи за инцидента са били на стойност около 300-350 милиона крони.

По-големите щети са били в отдела, който прави алуминиеви фасади. Цялостното производство в това подразделение е намаляло с 20-30%, а това, с което се произвеждат врати и прозорци е в застой. Машини, които обичайно са се управлявали автоматично от компютри, е трябвало да се управляват ръчно в някои фабрики.

Компанията бе поздравена от експерти по киберсигурност за своята прозрачност. Коментарът на Кевин Бомонт за кибератаката,„Хидро“ е, че компанията е показала „най-добрия план за реакция при инцидента, който някога съм виждал“. И Дейл Патерсън, който съветва търговски компании по въпросите на киберсигурността, също похвали последната актуализация на Hydro като "страхотна" за подробното представяне на въздействието на атаката върху бизнеса.

Норвежкият производител на алуминий и доставчик на възобновяема енергия "Норск Хидро" бе засегнат на 19 март 2019 г. от сериозна кибератака, която частично спря дейността на компанията.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във