Банкеръ Daily

Пари и пазари

КЕВР ще обсъди искането за ново поскъпване на природния газ

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще обсъди на открито заседание искането на „Булгаргаз“ за цената на синьото гориво за месец ноември 2020 г., по която общественият доставчик да продава природен газ на крайните снабдители на природен газ и на лица с издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

В заявлението си до КЕВР от 19 октомври „Булгаргаз“ е поискало утвърждаване на цена за ноември 2020 г. в размер на 27,03 лв. за MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).

Цената на газа за октомври, утвърдена от регулатора бе в размер на 24,72 лв. за MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).

КЕВР ще изслуша представителите на газовото дружество, както и записалите се за участие в онлайн заседанието, но ще се произнесе по цената на 1 ноември. Дотогава „Булгаргаз“ има право да внесе актуализирано предложение.

Днес председателят на политическа партия АБВ Румен Петков, заяви, че „некадърното и зловредно управление на „Булгаргаз“ е крайно време да бъде изгонено. 

„За следващата година „Булгаргаз“ има договорени 2,7 млрд. кубически метра газ от „Газпром Експорт“, 1 млрд. азерски газ. Тоест имаме 3,7 млрд., които ние сме договорили и ще платим, независимо от това дали ще ги ползваме. Към момента към „Булгаргаз“ потребителите са заявили 1,8 млрд. куб. м Това означава, че „Булгаргаз“ са поели ангажимент от наше име да платим всички тези 3,7 млрд., независимо колко от тях ще ползваме“, коментира лидерът на АБВ. 

Петков обясни, че за да могат да купуват и продават газ не през газовата борса, от „Булгаргаз“ са променили правилниците на Българският енергиен холдинг.

Facebook logo
Бъдете с нас и във