Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Кешът печели привърженици

Сгромолясващите се фондови пазари от Китай до Гърция предполагат, че вложенията в бързоликвидни активи са най-добрият залог за световните инвеститори до края на силно колебливата 2018-а. Поне такова е мнението на Дуайфор Евънс - шеф на звеното за макростратегия на Азиатско-Тихоокеанския регион в "Стейт стрийт глоубъл маркетс" в Хонконг. В препоръка за клиентите си той пише, че е "време да се държи кеш" след масовите продажби, които започнаха в развиващите се пазари и се разпространиха впоследствие върху акциите на развитите държави.

Евънс предполага, че инвеститорите реализират печалби от изключително лесните възможности за правене на пари, изникнали през 2017-а. Защото когато пазарите се усложнят и станат по-рискови, е логично играчите да превръщат по-голям дял от активите си в налични средства.

Китайският базов индекс Shanghai Composite е загубил 20% от пазарната си оценка през тази година, гръцкият - 23%, а световният фондов MSCI All-Country World Index на 23 октомври се хлъзна до най-ниската си стойност за последните повече от 12 месеца.  Доверието на инвеститорите се срива от по-високите щатски лихви, от търговската война между Вашингтон и Пекин и от разправиите около бюджета на Италия.

Инвестиционната група CLSA също твърди, че е време за "отбрана". Фирменият стратег Матю Зийгъл е продал всичките си вложения в акции на европейски компании, разтревожен от растящата подкрепа за популистки политици, и е увеличил кешовите си позиции. Той подчертава, че в момента високоликвидните активи предлагат положителна реална доходност в Щатите за първи път от години. И ако тази тенденция продължи, ще видим значителен спад на борсовите индекси. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във