Банкеръ Daily

Пари и пазари

Кешът е смет, твърди милиардерът Далио

Рей Далио

Печатниците за пари, които работят с пълна пара по поръка на централните банки, превръщат кеша в смет. Такова е мнението на Рей Далио - основател и главен инвестиционен директор на хеджинговия фонд "Бриджуотър Асошиейтс", което той сподели в рубриката "Питайте ме каквото и да е" на американския сайт за социални новини, за оценка на съдържанието на уеб-мрежата и за дискусии Reddit.  

Далио посочва, че парите в брой не променят стойността си подобно на другите активи, поради което имат скъпо струваща отрицателна доходност. Това ги превръща в боклук в сравнение с множество други алтернативи, особено с онези, които съхраняват или увеличават стойността си (примерно злато или известно количество акции) в периоди на икономически подем, дължащ се на правителствени стимули под различна форма (монетарни или фискални). Далио допълва, че въпреки усилената работа на печатниците за пари продължава да се наблюдава недостиг на щатски долари, защото повечето хора по света все още ги използват за спестявания и парични транзакции...поне засега. Въпреки че те на практика нямат реална стойност.

За разлика от отрицателното си отношение към кеша, Далио е възхитен и вдъхновен от здравните работници, учителите и дребните търговци, които са на предната фронтова линия на борбата с пандемията и въпреки че понасят финансови несгоди, полагат усилия да помагат на другите. Той смята, че е много по-умно да се съхрани мира и човешкия живот вместо да се води битка за богатство и власт.  

Милиардерът коментира, че живеем в епохата на най-масираните от втората световна война програми за парично стимулиране на икономиката с нулеви лихвени проценти, хеликоптерни пари и изкупуване на активи от централните банки. И много скоро тази политика ще бъде оспорена от притежателите на облигации, които получават отрицателен  реален и номинален лихвен доход, докато дълговите активи, които държат в портфейлите си са добри "хранилища" на стойността.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във