Банкеръ Daily

Пари и пазари

Католическата страстна седмица приспа валутните пазари

Валутните пазари са толкова спокойни, че дори валутните стратези на "Ейч Ес Би Си" не могат да измислят нищо. И са решили за първи път да не предлагат нови идеи за търговия през май. Този застой е налице още от началото на април и се задълбочи през предпразничната Великденска седмица за католиците, когато движенията на щатския долар към еврото бяха в рамките на не повече от половин цент. При това, въпреки ниската ликвидност, характерна за дългите празнични периодиq когато дежурят оскъден брой дилъри. Индексът, отчитащ валутните колебания, в момента се търгува на най-ниските си равнища за последните пет години. 

Анализаторите на "Ейч Ес Би Си" се оплакват, че липсата на колебания при валутите на страните от Г-10 е била причина нито едно от очакваните технически нива при търговията да не бъдат достигнати - нито за осчетоводяване на реализираните печалби от дилърските позиции, сключени през януари, февруари и март, нито за задействане на ордерите, ограничаващи загубите. Въпреки това банкерите не са се отказали от предишните си препоръки, включително да се продават австралийски срещу щатски долари, да се купуват зелени пари срещу канадски долари и да се продава евро срещу японски йени.

През последните 25 години е имало три такива периода на глобалния индекс на валутни колебания на "Джей Пи Моргън" (JP Morgan Global FX Volatility Index), през които американският долар се е движил около 10% през шест последователни месеца. И, според Калъм Томас - основател и ръководител на поделението за проучвания на фирмата за макроикономически анализи Topdown Charts, те винаги са предшествали големи движения. Което е страхотна новина и за привържениците и за противниците на щатската валута.

Например, след "сушата" на валутните колебания през 1996-а зелените пари са поскъпнали с повече от десет процента. А спокойствието през 2014-а е предшествало скока им с над 15% през следващите шест месеца, по сметки на агенция "Блумбърг". Спадът на индекса на валутните колебания през 2007-а пък се е оказал предвестник на над 10% спад на щатската парична единица.

Очакваните от мнозинството валутни анализатори обрати на валутните пазари до голяма степен бяха потиснати от политиката на въздържание на световните централни банки и от подема на рисковите активи след загубите им в края на миналата година. Доларовият индекс е поскъпнал с 0.9% от началото на 2019-а след 4.4% ръст през 2018-а и 9.9% спад през 2017-а. Зелените пари са се засилили срещу половината валути на Г-10 и са отслабнали към другата половина през 2019-а. Все пак, стратезите на "Моргън Стенли" и на "Кънейдиън импириъл бенк ъф комерс" не са се отказали от предупрежденията си за връщането на високите колебания, което очакват да се случи в средата или през последните шест месеца на годината.

Хеджинговите фондове и паричните мениджъри пък са се настроили песимистично по отношение на краткосрочните доларови движения. На пазарите на опции застраховките срещу обезценяване на зелените пари към еврото и към другите основни конкуренти са поскъпнали - признак за очаквано понижение на валутата.

Засега обаче американската парична единица държи фронта, особено към еврото, което на 18 април тръгна надолу и в късната следобедна европейска валутна търговия се разменяше срещу 1.1250 щ. долара. Основната причина за спада са поредните неубедителни данни за икономиката на еврозоната.

Активността на производствения сектор на Германия е продължила да спада и в началото на второто тримесечие и през април индексът, който я следи, е бил 44.5 пункта - почти непроменен спрямо март. Германското правителство пък понижи прогнозата си за растеж на страната до 0.5% - най-ниската стойност за последните шест години. Във Франция се наблюдават плахи признаци за стабилизиране на активността на бизнеса. А общият индекс на еврорегиона се е понижил до 51.3 пункта срещу 51.6 през март. което предполага не повече от 0.2% ръст на БВП на блока на еврото през второто тримесечие спрямо първото.

У нас

междубанковият валутен пазар през седмицата беше активен. Средният дневен валутен оборот достигна 3186 млн. евро (6232 млн. лева). Сделките в щатски долари имаха 0.9% дял от купената и продадена валута.

Facebook logo
Бъдете с нас и във