Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Катастрофалната 2018


Петър Драмов

"УниКредит Булбанк" АД


Изминалата година ще се запомни като непредсказуемата и катастрофална година,  под знака на Тръмп.

В началото на годината всичко беше розово. Инвеститорите потриваха доволно ръце в очакване на една поредна доходоносна година. Споменът за изпратената 2016 г. - с печалби от порядъка на 16%, както и 2017 г. - с бомбастичните 25% от участие на капиталовите пазари, все още им топлеше джобовете. Това всъщност е ръстът на т. нар. барометър на щатската икономика - борсовия индекс Down Jones Industrial Average (DJIA). Ето защо ръстът още през първия месец януари от 7.7% при DJIA, 5% на немския DAX, 6% на японския NIKKEI и шармантните 11% на Hang Seng не учуди никого.

В очакване на по-добри времена за икономиките, както и да се вдигнат  основните лихви, доходността на десетгодишните държавни облигационни емисии на САЩ и Германия се повиши  още в първите два месеца на годината с по 40 базисни точки - до съответно 2.95 и 0.8% на годишна база, губейки от цените съответно 4 долара/евро. Петролът поскъпна с 10% от 60 до 66 долара за барел още в  първите 15 работни дни на годината. Предвижданията за повишаване на инфлацията покачиха цената и на златото с 5%, или до 70 долара за тройунция - също в първите седмици на 2018 година. 

В края на януари вече бе изминала точно една година от встъпването на Тръмп като президент. Той реши, че е крайно време да се появи на сцената и го направи с гръм и трясък, като се развъртя досущ като слон в стъкларски магазин. До края на първото тримесечие на 2018 г. той предприе протекционистки стъпки към ограничаване на влиянието на Световната търговска организация. Обяви се против действащите правила за международна търговия и предприе стъпки към подписването на двустранни търговски спогодби. Това беше началото на т. нар. търговска война, ръководена лично от Тръмп и водена на няколко фронта едновременно. Тя бе насочена най-вече към търговските контрагенти на САЩ, от които произтича най-големият търговски дефицит, и това са на първо място Китай, както и Канада, Мексико и Европийският съюз.

От лятото се забеляза, че световният ръст става все по-муден. Последваха сривове на фондовите борси, в резултат на което печалбите от началото на годината бяха безвъзвратно заличени, и вече говорим за това как да ограничим загубите. Цифрите говорят сами. Китайският борсов индекс Shanghai Comp. е на червено с 23% за цялата 2018 г., немският DAX - с 18%, японският NIKKEI - с 11% и щатският Down Jones Industrial Average - с 6 процента. Нещо повече, DJIA е на 13-месечно дъно, NIKKEI  - на 15-месечно, а DAX - на 24- месечно. Китайският обаче е напът да достигна отново четиригодишно дъно. Така 2018-а  се оказа катастрофална за инвеститорите.

Влошената макроикономическа обстановка и неясното бъдещо развитие на международната сцена, както и намаленото влияние на ОПЕК доведоха до срив в цената на петрола от 60 долара за барел в края на 2017 г. до 45 долара в края на 2018 година.

Намалените инфлационни очаквания понижиха цената и на златото от 1300 долара до 1250 долара за тройунция.

Казаното дотук и най-вече  движението на борсовите индекси показва, че щатската икономика като цяло се представи най-добре през цялата 2018 година. С  ръст на БВП от 3% и на инфлацията от  2.2% тя стои много по-добре в картината  от еврозоната с БВП 1.6% и с инфлация 1.9 процента. Доброто цялостно представяне на щатската икономика през последните пет години даде възможност на Фед да вдигне основната лихва девет пъти с по 25 базисни точки и така тя от 0.00% в края на 2015 г. достигна диапазона от 2.55-2.50%  в момента. Това е и основната причина доходността на десетгодишните щатски облигационни емисии да се повиши с 40 базисни точки през 2018 г. и да достигне 2.8%, а цената им  да се понижи с 4 долара.

Еврозоната не беше достатъчно единна и добре подготвена за тези трусове на световната икономика. Неслучайно DAX загуби три  пъти повече от DJIA и неслучайно еврото поевтиня спрямо долара с 6 цента.  От 1.2 долара в края на 2017 г. до 1.14 долара за 1 евро. На този фон ЕЦБ, отчитайки подобряването на икономиките на еврозоната, предприе стъпки към спирането на финансовите стимули, но съзирайки, че подобряването не е така стабилно, както й се иска, остави основната лихва на минус 0.4%, на каквото ниво е от началото на 2016 година.

Картинката и у нас е сходна със  световната. Ръстът на БВП от 7.68% през 2007 г. спадна до нулеви стойности през 2012-а  и 2013 г., за да възвърне силата си напоследък до 3.8% през 2017 г. и очаквана стойност от 3.6% за тази. Първоначално беше заложен ръст от малко над 4%, но описаното по-горе нетолкова оптимистично състояние на световната икономика попари мечтите на анализаторите.

Бюджет 2018 г. бе приет с прогнозен дефицит от 624 млн. лв. и с предвидено  в емисионната политика на Министерството на финансите пускане в обращение на държавни ценни книжа в размер до 1 млрд. лева. Показателите за изпълнението на бюджета обаче показваха преизпълнение и вместо дефицити се отчитаха излишъци, които в края на годината достигнаха 2.84 млрд. лева. Отчитането на излишъци и покачването на доходността на книжата на международните пазари обаче даде основание на финансовото ни ведомство да се откаже от пускането в обращение на каквито и да е дългови книжа. Нека дебело да подчертая, че тази година ще остане в историята като първата, в която не е осъществена нито една първична продажба на ДЦК.  Ето защо книжата ни, търгувани на вътрешния  вторичен пазар през цялата 2018 г. поскъпваха перманентно, а  най-дългосрочната емисия  с падеж юли 2027 г. увеличи цената си с близо 1 лев.

Доходността на нашите еврооблигационни емисии и особено на по-дългосрочните се покачи трайно. Тази с падеж 2035 г. стартира годината от равнище 2.2% годишна доходност, за да достигне в момента 2.6 процента. Доходността и на тези с падежи 2028-а, 2027-а и 2024 г. се повиши трайно от съответно 1.4, 1.1 и 0.6 до 1.5, 1.25 и 0.5% на годишна база. Доходността на по-краткосрочните ни книжа с падежи 2023-а и 2022 г. направи големи движения от съответно 0.2% през 0.48% през март, за да се понижи в момента до 0.15%, и от минус 0.05% до 0.23% в края на февруари и последващ плавен спад до 0.01% в момента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във