Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Катар удари рамо на турската лира

Централната банка на Турция се споразумя с "партньорката си" от Катар за трикратно увеличение на размера на съществуващата между двете държави валутна суапова линия. Тя беше договорена по време на рязкото обезценяване на турската лира през 2018-а и беше на стойност 5 млрд. щ. долара. Според осъвремененото споразумение, оповестено официално на 20 май, тя вече е за 15 млрд. долара. Да припомним, че този вид сделки позволяват свободен обмен на двете участващи валути (в случая турска лира и катарски риал) в количества до максималния лимит на линията. Риалът е фиксиран твърдо към зелените пари по курс 3.64 риала за един щ. долар. 

Турската централна банка обясни, че целта на споразумението е "да улесни двустранния търговски обмен в двете национални валути и да подкрепи финансовата стабилност на двете държави. В случая това по-скоро се отнася за Турция, чиято валута се обезценяваше главоломно и заплашваше да попадне в низходяща спирала. На 6 май тя приключи търговията си на 7.1914 лири за един щ. долар. 

Валутната суапова линия ще помогне на Анкара да подсили изчерпаните си валутни резерви, които правителството хвърли в защита на боледуващото стопанство. Чистият размер на чуждестранните валутни запаси на турската централна банка се стопи от 40 на 26 млрд. щ.долара през тази година, отчасти в резултат на валутните интервенции в защита на лирата. Задълженията на Турция в чуждестранна валута със  срок до падежа от 12 месеца се оценяват на 168 млрд. долара.  

Турската банка се опитва от седмици да сключи суапови споразумения със страните от Г-20. Федералният резерв и други големи централни банки обаче не проявиха разбиране към нуждите на южната ни съседка. Което се дължи до голяма степен на собствените им неволи и на усилията им да подкрепят с парични инструменти боледуващите от коронавируса национални икономики. 

По информация на агенция "Ройтерс" официални представители на турското финансово министерство и на централната банка са поискали през миналата седмица от партньорите си в Катар и в Китай да увеличат размерите на съществуващите суапови линии. А молбата към Великобритания и към Япония е била да бъдат сключени подобни сделки. В момента валутният суап на Турция с Китай е за грубо 1.7 млрд. щ. долара. 

В очакване на благоприятно развитие на нещата турската лира започна да поскъпва през миналата седмица и в следобедната търговия на 20 май котировките се движеха в близост до 6.7920 лири за един щ. долар. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във