Банкеръ Daily

Пари и пазари

Каракас загуби още 20 тона злато

Николас Мадуро "обгрижва" една от малкото си ценни наличности

Венецуела е спряла да обслужва златното си суапово споразумение с "Дойче банк", оценено на 750 млн. щ. долара. Това е принудило германския кредитор да поеме контрола върху скъпоценния метал, използван като гаранция по сделката и да закрие договора, твърдят  запознати с въпроса лица.

Става дума за следното: като част от финансово споразумение, подписано през 2016-а, Венецуела е получила кешов заем от "Дойче банк" и е предоставила като залог 20 тона злато. Договорът изтича през 2021-а, но е прекратен предсрочно заради неизплатени лихви, твърдят добре информираните източници.

Междувременно, паралелното правителство на опозиционния лидер Хуан Гуайдо е поискало  от "Дойче банк" да преведе разликата от 120 млн. щ. долара между цената на придобиване на метала и текущите му котировки в депозит извън обсега на легитимния президент Николас Мадуро. Като част от усилията на Щатите и на още петдесетина държави да свалят от власт Мадуро, те припознаха Гуайдо като действителен лидер на Венецуела, макар че той все още не контролира ключови институции на територията й , включително и централната  й банка.

Това е вторият пореден случай през тази година, когато режимът на Мадуро не успява да се възползва от добри финансови споразумения, и те  приключват със загуби в момент, когато валутните резерви на страната са рекордно ниски. Златните наличности на практика са един от последните запазени финансови източници за подкрепа на сегашната власт и за съхранение на лоялността на военните. През март централната банка на Венецуела пропусна крайния срок да си изкупи  обратно  залог от злато за почти 1.1 млрд. щ. долара от "Ситигруп". Преди това "Бенк ъф Инглънд" отказа да върне на страната жълт метал за 1.2 млрд. долара.

Въпреки че режимът на Мадуро остава все по-изолиран от световната финансова мрежа заради санкциите, той все пак успя да продаде през миналия месец злато за 570 млн. щ. долара, в резултат на което тези резерви  на централната банка паднаха до 7.9 млрд. долара. Само през миналата година кабинетът изразходи над 40% от златните запаси на Венецуела, продавайки на фирми в Обединените арабски емирства и от Турция, в опит да финансира правителствени програми и да се разплаща с кредиторите.

Венецуела спря да обслужва деноминираните си в щатски долари облигации още през 2017-а.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във