Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Каракас посяга към високи номинали

След като стойността на най-скъпите банкноти на Венецуела се стопи до няколко цента в резултат на трицифрената инфлация, централната банка на страната най-накрая реши да вземе мерки. В официално изявление институцията обяви, че от 15 декември ще започне да зарежда националните кредитори с купюри от по 500, 1000, 2000, 5000, 10 хил. и 20 хил. боливара. Ще бъдат изсечени и монети от по 10, 50 и 100 боливара. Специални валутни мерки планира и правителството, след като боливарът загуби почти две трети от стойността си на черния пазар през миналия месец.

Нежеланието на властите да емитират банкноти с номинал над 100 боливара през последните няколко години, успоредно със срива на местната парична единица, принуди гражданите да заменят портфейлите с чанти, в които да носят необходимите им пари в брой за ежедневни нужди. А някои собственици на магазини започнаха да претеглят купищата банкноти вместо да ги броят, за да пестят време. 

Икономиката на Венецуела ще започне да се стабилизира през 2017-а и ще постигне ръст между 1.5 и 2%, увери министърът на външната търговия и на инвестициите Йесус Фариа. Според него кабинетът разработва политики за стабилизиране на цените и на инфлацията и за париране на спекулантите. Фариа се надява, че решението на ОПЕК да ограничи добива на суров петрол ще осигури на държавата допълнителни приходи в размер на 8-9 млрд. щ. долара през следващата година и ще попълни изпразнените рафтове на магазините.

Facebook logo
Бъдете с нас и във