Банкеръ Daily

Пари и пазари

Каракас печата банкноти по 1 млн. боливара

Хиперинфлацията принуждава Венецуела да емитира банкноти с все по-големи деноминации в боливари. Гражданите на страната пък обменят мигновено всичко спечелено в щатски долари. 

Венецуелската централна банка публикува съобщение на сайта си на 5 март, че ще пусне в обращение нови хартиени пари от по 200 хил., 500 хил. и 1 млн. боливара, "за да отговори на сегашните изисквания на икономиката", без да дава допълнителни подробности. В момента банкнотата от 1 млн. боливара - най-големият в историята на страната номинал - струва едва 0.53 долара. 

БВП на Венецуела падна за седма поредна година през 2020-а, а правителството се прави, че не забелязва растящия брой доларови транзакции, които изместват разплащанията с кредитни и дебитни карти и увеличават използването на кеш. По оценка на венецуелската консултантска компания Ecoanalitica, около 66% от всички операции на територията на страната се осъществяват в чуждестранна валута. 

Въпреки че щатският долар вече "се е окопал", венецуелците продължават да използват боливари за публичния транспорт и за покупка на субсидирано от държавата гориво. Метрото в Каракас пък отскоро използва електронна система за плащания в резултат на превърналата се в рутина практика да вози безплатно пътниците заради липса на пари в брой. 

Президентът Николас Мадуро обяви в края на миналата година плановете си да премине към изцяло дигитална икономика през 2021-а след три поредни години на хиперинфлация, принудили националния монетен двор да емитира банкноти с все по-едри номинали, които много бързо ставаха безполезни. Инфлацията е скочила с 3000% през последните 12 месеца, по сметки на агенция "Блумбърг". 

През октомври 2020-а Каракас внесе хартия за банкноти с идеята да емитира номинали от 100 хил. боливара, които много бързо се оказаха непотребни. За последен път централната банка на страната пусна в обращение нови банкноти през 2019-а след като отряза пет нули от циркулиралите през 2018-а номинали. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във