Банкеръ Weekly

Пари и пазари

КАПИТАЛОВИЯТ ПАЗАР - В ПЛЕН НА ПОРЕДНАТА ДИСКУСИЯ

Вниманието на борсовите играчи миналата седмица беше приковано най-вече към блоковия борсов сегмент. Там не липсваха интересни сделки. Така например 3500 акции на бургаската петролна рафинерия ЛУКойл Нефтохим бяха прехвърлени на нови собственици по 14 лв. едната, при положение че пазарната им стойност не надхвърля 7.50 лева. На този фон на преден план излязоха исканията на някои брокери да бъде ограничен ценовият диапазон за транзакциите на блоковия сегмент. Те настояват блоковите сделки да не се сключват на нива, които чувствително се различават от реалните котировки по дадена позиция. Това настояване ще бъде разгледано до края на месеца от съвета на директорите на фондовата борса.
Като централно събитие през следващата седмица се очертава Българският Великден. В понеделник (16 април) в НДК ще се дискутира бъдещото развитие на капиталовия пазар у нас. Специалисти в тази област, сред които лондонският банкер Николай Василев, вече разработиха документ за неговото стимулиране, който смятат да представят на държавните мъже по време на обсъждането. Отново се настоява за листването на държавни пакети на борсата и продажбата на акции от по-малки предприятия на масовата приватизация за намаляване на данъците върху дивиденти или капиталови печалби.
Новост е искането за разработване на национална стратегия за развитието на капиталовите пазари, която предвижда и назначаването на министър или заместник-министър, който да я реализира. Освен това експертите предлагат безусловно да се въведат в българската икономика Международните счетоводни стандарти.
Доколко обаче правителствените чиновници ще се вслушат в тези предложения или поне ще ги обсъждат сериозно? Министерският съвет още не е избрал нови членове на Държавната комисия по ценните книжа (ДКЦК). А както в. БАНКЕРЪ писа нееднократно, мандатът на старите изтече на 11 януари. За четирите месеца безвластие можеха да се случат доста неща - предложенията събират прах по чекмеджетата в комисията. Заради липсата й например на борсата не са се появили депозитарни разписки, базирани на американските индекси Дау Джоунс и НАСДАК, както и облигационни емисии на известни чуждестранни компании. Отлежават и решения на общи събрания на дружества за отписването им от публичност. Някои търгови предложения, като например това за девненския торов завод Агрополихим, минаха безпрепятствено, въпреки че част от бившите членове на Комисията твърдяха, че са незаконни.
Иначе на свободния пазар, както много пъти досега, властваше скуката. Ново дъно достигнаха книжата на врачанския комбинат Химко. През седмицата те се търгуваха по 0.27 лв. едната. Въпреки оптимизма на неговите мениджъри, финансовите резултати на торовия завод отразяват суровата действителност. А тя е, че дружеството не е много далече от фалита. Това най-сетне усетиха и борсовите спекуланти, които все по-малко залагат на тази позиция.
Изненадващо за мнозина се сгромолясаха и книжата на Златни пясъци, най-вече поради липсата на търсене. Инвеститорите са донякъде изнервени от неяснотите около дивидентната политика, която ще води собственикът на мажоритарния му пакет РМД Златни. Преди година близкото до СИБанк работническо-мениджърско дружество гласува против разпределянето на печалбата между акционерите на курорта. Нищо чудно това да се повтори и през юни, когато най-вероятно ще се проведе общото събрание.
Сравнително ликвидна през седмицата се оказа позицията на ЛУКойл Нефтохим. За разлика от сделките с акции на рафинерията на блоковия сегмент, на свободния бе далеч по-спокойно. Нарасналото търсене повиши котировките на комбината с малко повече от процент. В същото време обаче и предлагането на книжа от завода е голямо. А се очаква продавачите да се увеличат още след издаването на депозитарни разписки за вече закупените преференциални акции от рафинерията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във