Банкеръ Weekly

Пари и пазари

КАПИТАЛОВИЯТ ПАЗАР СЕ ДВИЖИ НА АВТОПИЛОТ

Противно на очакванията тенденцията към спад на котировките на фондовата борса да се обърне цените продължиха да падат, макар и с по-бавни темпове. Единствено книжата на туристическите компании поскъпнаха, и то с малко. Това едва ли се дължи на факта, че от началото на седмицата капиталовият ни пазар съвсем остана без кормчия. Досегашният председател на Държавната комисия по ценните книжа (ДКЦК) Радослав Цончев замина на кратко пътуване в САЩ. Всъщност това няма как да окаже влияние върху пазара, защото комисията няма легитимни представители вече три месеца и половина. Както в. БАНКЕРЪ писа нееднократно, правителството още не е избрало нови членове на ДКЦК, а мандатът на старите изтече на 11 януари.
Най-лошо през седмицата се представиха акциите на Софарма. При отделни сделки тяхната цена спадна дори до рекордно ниското ниво от 1.72 лв. за бройка. За сметка на това обаче ликвидността по позицията беше висока. Това означава, че купувачите са изчаквали спадането на цените, за да изкупят свободните количества.
Причината за ниските котировки на фармацевтичния завод е изцяло психологическа. Голяма част от играчите са на мнение, че рано или късно мажоритарният собственик на софийското предприятие - Елфарма, ще пристъпи към отписването му от регистъра на публичните дружества. В момента обединението между Електроимпекс и Унифарм контролира над 87% от акциите на Софарма. Но за да напусне фондовата борса, Елфарма трябват да притежава поне 90 процента. Засега обаче няма никакви индикации, че намеренията на основния акционер в столичната фармация са такива. Така че закупилите книжа от дружеството през последните седмици може да спечелят доста.
Въпреки много добрите финансови резултати на Благоевград-БТ акциите на предприятието загубиха нови 4.25% от стойността си. Вероятно нивата им от над 20 лв. се струват твърде високи за инвеститорите на нашата борса. Все пак по-голямата част от брокерите смятат, че цените на благоевградската тютюнева фабрика ще вървят нагоре. Разбира се, важно е и какво ще излезе от дълго подготвяната приватизационна стратегия за цигарения отрасъл.
Акциите на Слънчев бряг обаче бавно, но сигурно се превръщат в едни от най-атрактивните на пазара. Проблемите на курорта са, общо взето, идентични с тези на тютюневите фабрики - процедурата по приватизацията е в съвсем начален стадий. Инвеститорите са несигурни и от факта, че цената на акциите на Слънчев бряг ще се определя в някаква степен от държавата, тъй като АП ще продава хотелите в черноморския комплекс като обособени части. Парите би трябвало да останат в дружеството, но колко ще са те и дали ще се разпределят като дивиденти си остава въпрос с повишена трудност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във