Банкеръ Daily

Пари и пазари

Капитализацията на Apple отново надхвърли 1 трилион долара

Пазарната капитализация на Apple отново надхвърли един трилион долара след представянето на новите смартфони и друго оборудване на iPhone. Това показват вчерашните данни на електронната борса на Nasdaq. Миналата есен Apple стана първата американска компания, чиято пазарна капитализация надхвърли 1 трилион долара. По-късно тя намаля и през последните месеци беше на стойност близо 950 милиарда долара.

В началото на текущата седмица Apple проведе годишното си събитие по обявяване на новите си продукти и представи новите iPhone, iPad и Apple Watch. Американската компания произвежда освен тях и iMac компютри, лаптопи MacBook, музикални плейъри iPod и друго високотехнологично оборудване. В началото на миналата година Apple обяви, че ще инвестира 350 милиарда долара в американската икономика през следващите пет години.

Акциите на американският гигант поскъпнаха с над 2%, приключвайки сесията на цена от 223.59 долара. Според агенция Ройтерс, Apple има най-голям принос за растежа на индексите S&P 500 и Nasdaq в сряда, когато американските фондови индекси като цяло показаха растеж на фона на решението на китайските власти да не облагат с данък 16 стоки. В момента Apple е на второ място в списъка на най-скъпите компании в света. Лидер е Microsoft, чиято капитализация нарасна до 1.04 трилиона долара, а в челната тройка е и Amazon с капитализация от 901.75 милиарда долара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във