Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Капанът на борсовата сигурност щракна

Кирил Иванов

инвестиционен консултант

 

Последната седмица от февруари премина при добре познатия ни от началото на годината сюжет - "спокойствие и плавно изкачване". За пореден път станахме свидетели на рекордно ниска волатилност при акциите, съчетана с позитивни нагласи сред инвеститорите. За да се създаде нужният за спокойствието "микроклимат", беше подсигурено всекидневно  повторение  на добре познатите ни "хитове", а именно "сделка или ДА с Китай" от страна на президента Доналд Тръмп и неговия екип, както и на безспорния блокбъстър "ТЪРПИМОСТ към промяната на лихвите и нормализирането на баланса" с участието не на някой друг, а лично на председателя на Федералният резерв на САЩ - Джером Пауъл. От друга страна, икономическите данни, излизащи от всички краища на света, не звучаха особено позитивно, но на този етап "гарантираната ликвидност" от страна на централните банки успя да привлече  фокуса изцяло върху себе си и да върне на дневен ред "мантрата" - "лошите новини са добри новини".

У нас търговията като цяло беше спокойна, а настроенията преливаха от неутрални към оптимистични. Най-старият и представителен български борсов индекс SOFIX продължи да се консолидира на равнищата около 590 пункта, където между другото "борсовият лакмус" стартира 2019 г., преди да се "гмурне" стремглаво към 560 пункта. Представянето на "сините чипове" през седмицата беше доста контрастно. Шампион по поскъпване беше Централна кооперативна банка (ЦКБ) с ръст от над 5%, докато в дъното на класацията с почти 10% спад в капитализацията се нареди к.к. "Албена". Заигравки с твърдението  за евентуално излизане от състава на SOFIX поради нисък оборот накараха редица спекуланти да разпродадат акциите си от  "северночерноморската перла" с надеждата да ги купят обратно на по-ниски нива при ребалансирането на индексните фондове. Дали това ще се случи, или не  на този етап остава крайно неясно.

За разлика от "по-малкия  си колега" Първа инвестиционна банка (ПИБ) не успя да почерпи сили от позитивните нагласи, които царяха на БФБ като цяло, и заличи около 2% от стойността си - до близо 3.70 лв. за дял. Ще припомня, че в момента  Европейската централна банка провежда  цялостна оценка и на двете споменати търговски банки - ЦКБ и ПИБ, като резултатите от проверката се очаква да бъдат оповестени през юли тази година. В синхрон с дъщерната си банка се движеше и борсовото представяне на "Химимпорт". Мегахолдингът успя да прибави около 3% към капитализацията си до над 2 лв. за дял при изтъргувани около половин милион акции.

След провалената процедура за увеличение на капитала на "Сирма груп холдинг"  акциите на дружеството за втора поредна седмица продължиха да са под засилен натиск и при солиден изтъргуван обем се разменяха на равнищата около 0.84 лв. за брой. Друг евентуален кандидат за излизане от "топ листата на сините чипове" - инфраструктурната компания "Трейс груп холд", заличи нови около 6% от капитализацията си до нивата под 2.60 лв. за дял.

С близо 4% ръст за седмицата се "разписаха" акциите на "Стара планина холд". През първия месец от годината бившият "Централен приватизационен фонд" успява да реализира 6.76% ръст на консолидираните си продажби на годишна база до 21.82 млн. лева. За февруари обаче мениджмънтът на дружеството очаква спад и оттам общо за двата месеца ръстът би следвало да се забави до 2.64% при продажби от общо 41.34 млн. лева. За цялата изминала година консолидираната печалба на холдинга се понижава незначително до равнището от 7.5 млн. лв., докато приходите от дейността нарастват с около 10% до 243 млн. лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във