Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Капани за източноевропейци

Търговците в Източна Европа ще се сблъскат с отровна околна среда през идната година. На фона на неяснотата около програмата за парични стимули в еврозоната популизмът набира популярност, а икономическият ръст се забавя.

Пукнатините в Европейския съюз се очаква да се задълбочат в хода на подготовката на страните членки за изборите за Европарламент през май 2019-а. А имат  потенциал да разпалят дебата за инвестиционните фондове в новия бюджет на блока.

В Полша - след скандала за подкупи, избухнал във финансовия регулатор на страната, парламентарните избори през ноември ще са тест за способността на управляващата партия "Право и справедливост"  да съхрани мнозинството си. Да припомним, че бившият шеф на полската комисия за финансов надзор Марек Хшановски бе задържан на 27 ноември заради обвинения в корупция. За протежето на председателя на Полската централна банка Адам Глапински се твърди, че е предложило по-благосклонно отношение към банките, контролирани от влиятелния полски бизнесмен Лешек Чарнецки. В замяна Чарнецки трябвало да назначи на работа препоръчан юрист и да плати 10 млн. щ. долара на Хшановски. След избухването на скандала плъзнаха съмнения, че кредитните институции на Чарнецки - Getin Noble Bank и Idea Bank, може да са в по-лошо от прогнозираното състояние, които провокираха риск, че някои клиенти могат да се втурнат да теглят депозитите си.

Геополитиката продължава да доминира пазарите в Русия, доколкото заплахата от нов кръг санкции на Щатите срещу страната все още не е отминала. Вероятността от разобличаващи заключения от разследването на Робърт Мълър за намесата на Москва в щатските президентски избори през 2016-а ще е бутонът за нови наказания. Инвеститорите се подготвят за някакъв вид рестрикции върху банките или върху операциите с руски държавен дълг.

Възходът на цял "оркестър" от популистки лидери в източния двор на ЕС могат да превърнат изборите в общността в битка между новите и старите държави членки. Неофициалният лидер на популистите - унгарският премиер Виктор Орбан - се размечта, след като той и движенията на националистите в различни европейски страни отхвърлиха критиките, че политиката им задушава демократичните норми.

Като капак на тези политически вълнения Европейската централна банка обяви, че след четири години на активно парично стимулиране на икономиката на еврозоната ще започне да изтегля постепенно налетите милиарди евро и подготвя първото увеличение на лихвите. А това най-накрая ще поощри централните банки от източноевропейския регион също да влязат във възходящ лихвен цикъл. Полша е в рекордно дълга лихвена пауза, като от март 2015-а досега основната й лихва е на рекордно ниските 1.5 процента. Унгария продължава да поддържа кредитните разходи близко до нулата. Другите страни от региона са в по-напреднала фаза на лихвен подем, като Чешката централна банка направи пет лихвени увеличения през тази година, а Румъния също качва лихвите. 

Цените на петрола продължават да доминират новините и в края на 2018-а. Русия е защитена от всички изненади освен от рязък срив на котировките, доколкото в бюджета й е заложена стойност от около 40 щ. долара за барел. По-ниските цени и инфлация са добре дошли за централните банки на Унгария и на Полша, защото им позволява да поддържат по-щедра парична политика за по-дълъг период от време. Тези фактори ограничават и нуждата от нови по-високи лихви в Румъния и Чехия.

Въпреки всичките си протести и обвинения срещу ЕС източноевропейските му страни членки са зависими от вноските на блока в инфраструктурните им проекти. Те са напът да бъдат орязани заради отделянето на Острова от съюза и прехвърлянето на акцента към средиземноморските държави, които се сражават със стагнацията и с имигрантите. Но всякакви бъдещи редукции вероятно ще отслабят икономическата перспектива на региона и ще намалят привлекателността на пазарите им за инвеститорите. Всичко това прави преговорите за седемгодишния бюджет на ЕС, които никога не са били лесни, особено драматични. А инициативата за обвързване на някои плащания с готовност за съхраняване на демократичните ценности усложнява още повече опитите Източна Европа да бъде убедена да подпише бюджета.

Facebook logo
Бъдете с нас и във