Банкеръ Daily

Пари и пазари

Kандидат за еврокомисар препоръча ЕС да регулира дигиталните валути

Дигиталните валути като Libra на Facebook биха могли да имат системен ефект върху финансовата стабилност и трябва да бъдат регулирани от Европейския съюз. Това заяви кандидатът за заместник-председател на Европейската комисия Валдис Домбровскис.

По време на изслушване в Европейския парламент, Домбровскис посочи, че в момента ЕС работи върху изработването на регулаторна рамка за криптовалутите. Той добави, че въздействието на виртуалните валути трябва да бъде проучено в редица области, свързани с финансова стабилност, парична стабилност, защита на данните и прането на пари. "Ще трябва да регулираме Libra, за да я контролираме на равнище ЕС както от гледна точка на финансовата стабилност, така и с оглед на защитата на инвеститорите", подчерта експертът.

Планът на Facebook за създаване на дигитална валута срещна съпротива от страна на регулаторите по целия свят, включително и в Европа. Членът на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка Беноа Кьоре, който ръководи работната група на G-7 за крипто активи, нарече проекта „събуждане“.

Миналата седмица комисията изпрати въпроси до Facebook, с искане за повече подробности относно плана им. "Все още очакваме отговор от тях", посочи Домбровскис.

По-рано тази година комисията започна да поставя основите на новите разпоредби относно крипто активите. Никоя от криптовалутите не е обхваната от съществуващите регламенти на ЕС, което оставя инвеститорите изложени на значителни рискове.

Предизвикателствата пред регулаторите са големи, заради огромната клиентска база на Facebook. Ако криптовалутите станат широко използвани, те могат да представляват заплаха за "паричния суверенитет" на нациите, както и за финансовата стабилност, смята Кьоре.

Разнопосочните реакции накараха някои основни членове на Libra да се замислят дали да продължат да подкрепят проекта. Миналата седмица PayPal се отказа от Libra, за да се съсредоточи върху собствените си проекти.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във