Банкеръ Weekly

Пари и пазари

КАКВО СЛАГАТ В МЛЕЧНИТЕ ПРОДУКТИ?

Отново актуален е въпросът за използването на кондензирано мляко при производството на млечни продукти и традиционното българско сирене. Заради тежката криза, налегнала сектора, почти всички мандри масово използвали значително по-евтиното вносно кондензирано мляко, предупреди Атанас Къцов, член на контролния съвет на Асоциацията на млекопроизводителите. То се образува след извличането на маслеността на истинското прясно мляко, като полученият остатъчен белтък по принцип се използвал в Европа за храна на телета, обясни Къцов. Суровината се внасяла предимно от Германия и Австрия и литър струвал 35-45 стотинки. Често преработвателите я разреждали с вода и допълнителна мазнина с неясен произход, твърдят от браншовата организация. Подаден е сигнал до Националната ветеринарномедицинска служба, като фермерите настояват на етикетите на млечните продукти да се посочва изрично от какво са направени и каква е използваната основна суровина.
От ветеринарномедицинската служба побързаха да отговорят, че продуктите, произведени от кондензирано мляко, са безопасни за потребителите. Според заместник генералния директор Йордан Войнов доставяната суровина е качествена. Освен това при проверки е установено, че влаганите кондензирани и сухи млека не представляват повече от 0.35% от общото количество на добитото в страната сурово мляко. Не са засечени, по думите на Войнов, и съмнителни мазнини в млечните продукти, произведени от въпросната суровина. Досега от ветеринарномедицинската служба не са виждали и етикети с невярно съдържание, на които да е изписано използването на истинско мляко вместо кондензирано. Проблемът всъщност е, че никъде не се посочва от какво е направен продуктът.
Вероятно това е причината за отчетеното леко поевтиняване на сиренето през тази година. По данни на Държавната комисия по стокови борси и тържища от август 2007-а досега цената му е паднала с 8 на сто. Сега търговците купуват килограм краве сирене в широк диапазон от 3.80 до 8.50 лева. Най-скъпо през септември то се е продавало в Благоевград - средно за 5.80 лв., Варна - 4.90 лв., и Кърджали - 4.60 лева. Най-ниските цени са отчетени в Русе - 3.90 лв., и Стара Загора - 4.03 лв. за килограм.
Цените на едро на овчето сирене са в интервала от 6 до 10 лв., като предлагането в големите супермаркети вече е голямо. Не липсва и козе сирене, което примерно фирма Маджаров продават по 5.30 лв. разфасовката от 400 грама. За същия грамаж овче цената е около 6 лева.
За разлика от сирената, цената на кашкавалите не е мръднала съществено от миналата година и на едро върви от 7.50 до 11.50 лева. На дребно в началото на септември кашкавал Витоша се е търгувал от 8.19 до 16.74 лв. за килограм. В софийските супермаркети цените също започват от около 8-9 лева. Най-евтини са разфасовките на кашкавал за сандвичи Дядо Либен - 3.70 лв. за 400 грама. За същото количество на Пършевица клиентите плащат около 4.40 лв., а на Роса - 4.80 лева. Доста по-скъп е кашкавалът на Маджаров, за килограм от който столичани плащат 14-15 лева. В разпространителската мрежа напоследък може да се намери и соев кашкавал. Той е значително по-евтин и се използва предимно за пържене - килограм от него излиза около 6.40 лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във